Bolja prognoza za koralne sprudove

Izvor: Politika, 23.Jun.2011, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja prognoza za koralne sprudove

Zbog nižih temperatura mora, ove godine izbeljivanje korala verovatno neće biti veliko kao do sada, optimistični su naučnici

Pre šest godina 90 odsto korala u Karipskom moru je izbeljeno, a oko 60 odsto je uginuloIzbeljivanje korala nastaje zbog mnogih faktora, a pre svih zbog preterane količine hemikalija. Međutim, unajnovijoj klimatskoj prognozi,koju izdaje američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu,najzad ima i dobrih vesti. Naučnici ove agencije kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će koralni sprudovi, koji su godinama bili ugroženi od izbeljivanja,ove godine doživeti olakšanje, piše „Glas Amerike”.

Tri decenije pomorski biolozi i ekolozi zvone na uzbunu da su koralni sprudovi svuda u svetu u ozbiljnoj opasnosti. Ali nedavno, američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) saopštila je da se zbog nižih temperatura mora ove godine izbeljivanje korala verovatno neće nastaviti.

„Termički stres ovoga leta neće biti preterano jak pa ovogodišnja prognoza nije tako loša”, ističe Mark Ikin, koordinator programa za osmatranje koralnih sprudova.

U globalnom smislu na izbeljivanje korala najviše utiče porast temperature okeana, što je direktna posledica klimatskih promena izazvanih ugljen-dioksidom, odnosno efektom staklene bašte. Toplija voda ugrožava, pa može i da ubije kolonije korala.

„Izbeljivanje korala nastaje kada oni izgube mikroskopske alge koje žive u njima i koje im daju boju. Ovde, dole desno je prirodno obojeni koral, a levo je izbeljeni koral”, kaže Ikin.

Izbeljivanje je lako uočiti jer korali dobijaju jasno belu boju, kao prošle godine u Tajlandu. Neki korali mogu da se oporave i povrate prirodnu boju, ali teško oštećeni će verovatno uginuti.

Pre šest godina 90 odsto korala u Karipskom moru je izbeljeno, a oko 60 odsto je uginulo.

„U Belizeu se dogodilo masovno izbeljivanje korala 1998. godine, i to na čitavom sprudu. Ostali su samo mrtvi korali, prekriveni algama i sunđerima, praktično potpuno drugačiji ekosistem”, podseća Ikin.

U februaru, koalicija od dvadesetak ekoloških grupa objavila je studiju „Revizija stanja koralnih sprudova”. Direktorka NOAA Džejn Lupčenko iznela je najvažnije podatke:

„Približno 75 odsto koralnih sprudova u svetu trenutno je ugroženo kombinacijom lokalnih i globalnih faktora”.

U izveštaju se predviđa da će, ako međunarodna zajednica ne umanji te faktore, do 2030. godine 90 odsto koralnih sprudova u svetu biti ozbiljno ugroženo, dok će za manje od 40 godina praktično svima zapretiti izumiranje.

R. S.

-----------------------------------------------------------

Mesta za mrešćenje jestivih riba

Naučnici u agenciji NOAA opisuju koralne sprudove kao „morske džungle” ističući da ti osetljivi ekosistemi imaju višestruku funkciju, kao što je zaštita obala, mesto za mrešćenje jestivih riba i ekoturizam, čiji globalni prihod se procenjuje na 375 milijardi dolara godišnje. Ako su predviđanja tačna, koralni sprudovi će još najmanje godinu dana obavljati svoje važne funkcije u svetskom ekosistemu.

objavljeno: 24.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.