Izvor: Story, 05.Jul.2015, 16:05 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Blagodeti kajsije
Ovi sočni, narandžasti plodovi koriste se u prehrambenoj, ali i kozmetičkoj industriji jer su puni vitamina, a nova istraživanja dokazuju da su pogodni i za dijabetičare, kao i da su semenke iz koštice odlične u prevenciji nekih bolesti.
foto: Shutterstock, Profimedia
Kajsija raste kao drvo koje može biti visoko od osam do 12 metara, sa stablom prečnika do 40 centimetara. Oblik krošnje je okrugao, ponekad pljosnat. Kora stabla je tamnosiva, uzdužno ispucala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << Mlade grane i lisne drške često su crvenkaste boje. Listovi su ovalni, dugi pet do deset, a široki od pet do osam centimetara, sa špicastim vrhom, zaobljenom bazom i nazubljenom ivicom. Cvetovi imaju kratku dršku, pa često imaju izgled sedećih cvetova. Razvijaju se usamljeno ili u parovima, najčešće pre listanja biljke. Cvetna loža i čašični listići su dlakavi, a krunični listići beli do bledoružičasti, dugi 11–15 milimetara. Kajsija je samooplodna, retko stranooplodna biljka, a pčela je najvažniji oprašivač.
Korisna voćka
Plod podseća na malu breskvu, prečnika jedan i po do dva i po centimetra, žute do narandžaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedno seme nalazi se unutar tvrde koštice. Hranljiva vrednost i sastav ploda menjaju se sušenjem ili termičkom obradom. Jedinjenja poput pojedinih terpena (mircen, limonen, geraniol i dr.) i kiselina daju prijatnu aromu kajsiji.
Sem ploda, i seme kajsije koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od njega se spravlja italijanski liker amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije ponegde se upotrebljava kao jestivo ulje. Semena sadrže cijanogene glikozide, koji oslobađaju cijanid, usled čega su otrovna ako se upotrebljavaju u većim količinama.
Energetska vrednost
Kajsije sadrže dosta vode i niske su energetske vrednosti, oko 28 kilokalorija. Imaju veliku količinu provitamina A pa samo 200 g ovog voća skoro da obezbeđuje dnevnu potrebu. Kajsije obiluju kalijumom koji poboljšava rad srca, a kao dobar diuretik preporučuju se kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, one sadrže i jod, cink, hrom i mangan. U plodu se nalaze korisni sastojci kao što su beta karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljni hormoni, vitamini B-kompleksa, vitamin B 17 (u koštici), vitamin C, gvožđe, eterična ulja, esencijalne masne kiseline, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kiseline, proteine, skrob, sumpor, fosfor, ugljene hidrate, celulozu, šećer…
Lekovito dejstvo
Kajsije deluju blagotvorno na bolesti srca, a dobre su i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzete pre obroka, dobro utiču na varenje, a zato što imaju dosta gvožđa treba da se nađu na jelovniku malokrvnih...
Karli Klos
Manekenka vodi računa o svom izgledu na razne načine, ali osnovni je da pazi šta jede. Godinama je već na dijetetskom režimu ishrane, i mada su joj slatkiši dozvoljeni, ona ipak najviše voli da unosi prirodne šećere iz voća. Na njenom jelovniku početak leta rezervisan je za kajsije koje su joj omiljeno voće.
Recept: Ledena torta od kajsija
Vreme pripreme: 60 minuta, cena: 650 din.
Sastojci
Za testo
• 150 g piškota
• 150 g maslaca
Za fil
• 700 g kajsija
• 500 ml jogurta sa ukusom vanile
• 100 g šećera
• rendana kora i sok od limuna
• 400 ml slatke pavlake
• 50 g piškota
• 4 cl likera od kajsija
Za ukrašavanje
• 300 g kajsija
Priprema
Da biste napravili testo, oklagijom izmrvite piškote u plastičnoj kesici, stavite u činiju i izmešajte sa otopljenim maslacem. Okrugli pleh prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje pa rasporedite testo na dno. Kajsije prelijte ključalom vodom, oljuštite, prepolovite i izvadite koštice. Trećinu voća isecite na kriške, a ostatak izgnječite kao pire i pomešajte sa šećerom, korom i sokom od limuna. Na kraju u sve to dodajte čvrsto umućenu pavlaku. Piškote razdelite na komade, a zatim ih poprskajte likerom. Polovinu pirea od kajsija stavite na dno pleha, preko njega rasporedite kriške kajsija i piškote, pa prekrijte preostalim pireom od kajsija. Ovako napravljenu tortu ostavite najmanje osam sati u zamrzivaču. Tortu izvadite pola sata pre služenja i ukrasite je kajsijama.
Piše: Ksenija Konić