Blagodeti kajsije

Izvor: Story, 05.Jul.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagodeti kajsije

Ovi sočni, narandžasti plodovi koriste se u prehrambenoj, ali i kozmetičkoj industriji jer su puni vitamina, a nova istraživanja dokazuju da su pogodni i za dijabetičare, kao i da su semenke iz koštice odlične u prevenciji nekih bolesti.

foto: Shutterstock, Profimedia

Kajsija raste kao drvo koje može biti visoko od osam do 12 metara, sa stablom prečnika do 40 centimetara. Oblik krošnje je okrugao, ponekad pljosnat. Kora stabla je tamnosiva, uzdužno ispucala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << Mlade grane i lisne drške često su crvenkaste boje. Listovi su ovalni, dugi pet do deset, a široki od pet do osam centimetara, sa špicastim vrhom, zaobljenom bazom i nazubljenom ivicom. Cvetovi imaju kratku dršku, pa često imaju izgled sedećih cvetova. Razvijaju se usamljeno ili u parovima, najčešće pre listanja biljke. Cvetna loža i čašični listići su dlakavi, a krunični listići beli do bledoružičasti, dugi 11–15 milimetara. Kajsija je samooplodna, retko stranooplodna biljka, a pčela je najvažniji oprašivač.

Korisna voćka

Plod podseća na malu breskvu, prečnika jedan i po do dva i po centimetra, žute do narandžaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedno seme nalazi se unutar tvrde koštice. Hranljiva vrednost i sastav ploda menjaju se sušenjem ili termičkom obradom. Jedinjenja poput pojedinih terpena (mircen, limonen, geraniol i dr.) i kiselina daju prijatnu aromu kajsiji.

Sem ploda, i seme kajsije koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od njega se spravlja italijanski liker amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije ponegde se upotrebljava kao jestivo ulje. Semena sadrže cijanogene glikozide, koji oslobađaju cijanid, usled čega su otrovna ako se upotrebljavaju u većim količinama.

Energetska vrednost

Kajsije sadrže dosta vode i niske su energetske vrednosti, oko 28 kilokalorija. Imaju veliku količinu provitamina A pa samo 200 g ovog voća skoro da obezbeđuje dnevnu potrebu. Kajsije obiluju kalijumom koji poboljšava rad srca, a kao dobar diuretik preporučuju se kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, one sadrže i jod, cink, hrom i mangan. U plodu se nalaze korisni sastojci kao što su beta karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljni hormoni, vitamini B-kompleksa, vitamin B 17 (u koštici), vitamin C, gvožđe, eterična ulja, esencijalne masne kiseline, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kiseline, proteine, skrob, sumpor, fosfor, ugljene hidrate, celulozu, šećer…

Lekovito dejstvo

Kajsije deluju blagotvorno na bolesti srca, a dobre su i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzete pre obroka, dobro utiču na varenje, a zato što imaju dosta gvožđa treba da se nađu na jelovniku malokrvnih...

Karli Klos

Manekenka vodi računa o svom izgledu na razne načine, ali osnovni je da pazi šta jede. Godinama je već na dijetetskom režimu ishrane, i mada su joj slatkiši dozvoljeni, ona ipak najviše voli da unosi prirodne šećere iz voća. Na njenom jelovniku početak leta rezervisan je za kajsije koje su joj omiljeno voće.

Recept: Ledena torta od kajsija

Vreme pripreme: 60 minuta, cena: 650 din.

Sastojci

Za testo

• 150 g piškota

• 150 g maslaca

Za fil

• 700 g kajsija

• 500 ml jogurta sa ukusom vanile

• 100 g šećera

• rendana kora i sok od limuna

• 400 ml slatke pavlake

• 50 g piškota

• 4 cl likera od kajsija

Za ukrašavanje

• 300 g kajsija

Priprema

Da biste napravili testo, oklagijom izmrvite piškote u plastičnoj kesici, stavite u činiju i izmešajte sa otopljenim maslacem. Okrugli pleh prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje pa rasporedite testo na dno. Kajsije prelijte ključalom vodom, oljuštite, prepolovite i izvadite koštice. Trećinu voća isecite na kriške, a ostatak izgnječite kao pire i pomešajte sa šećerom, korom i sokom od limuna. Na kraju u sve to dodajte čvrsto umućenu pavlaku. Piškote razdelite na komade, a zatim ih poprskajte likerom. Polovinu pirea od kajsija stavite na dno pleha, preko njega rasporedite kriške kajsija i piškote, pa prekrijte preostalim pireom od kajsija. Ovako napravljenu tortu ostavite najmanje osam sati u zamrzivaču. Tortu izvadite pola sata pre služenja i ukrasite je kajsijama.

Piše: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.