Biblija od Gutemberga do Interneta

Izvor: Glas javnosti, 15.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblija od Gutemberga do Interneta

Biblija kroz vekove, od Gutenberga do Interneta tema je ambiciozno zamišljene izložbe otvorene pre nekoliko dana u italijanskom gradu Astiju na kojoj je izloženo više od 400 retkih primeraka biblije. Izložba prikazuje različite faze razvoja i širenja Biblije, od njenog nastanka pa do ključnog momenta izuma štampe, čime je približena većem broju ljudi. Biblija je kroz vekove prepisivana rukom, ali upravo je Nemac Johan Gutenberg svojim izumom doprineo na presudan način da ona bude reprodukovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << po prvi put u velikom broju primeraka uz niske troškove.

Među eksponatima je izložena i kopija Gutenbergove štamparske mašine, koju je on koristio 1453. za štampanje prvih primeraka Biblija. Između 1448. i 1457. Gutenberg je štampao 180 primeraka Biblije, od kojih su još 49 očuvani. Među posebnim kuriozitetima je i minijaturni primerak Jevanđelja po Marku načinjen od plastike, koji se mogao sakriti u tanjir sirotinjske supe koju su dobijali zatvorenici u komunističkim lagerima u Rusiji. Posetioci izložbe mogu videti i tekstove i dokumente od velikog istorijskog značaja, kao što je rukom pisan Stari zavet na pergamentu, kao i nekoliko primeraka Biblije od neprocenjive vrednosti štampanih početkom 16. veka. Među brojnim eksponatima, interesantna je i minijaturna Biblija koja se može čitati jedino pomoću mikroskopa, kao i Biblija za slepe pisana Brajevom azbukom.

Moderna sredstva komunikacije u našem vremenu, poput Interneta i CD dala su nove mogućnosti za dostupnost Biblije. Biblija je apsolutno najprevođenija knjiga u istoriji, pri čemu je prevedena na čak 2.454 različita jezika. Najnovija istraživanja otkrila su, međutim, da 86 procenata Italijana koji se deklarišu kao vernici nisu nikada čitali Bibliju. Ova zanimljiva izložba biće otvorena do prvog novembra, a prethodno je imala prilike da je vidi i publika u Torinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.