Izvor: Politika, 11.Mar.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bi-Bi-Si suspendovao najplaćenijeg voditelja

Snimljene epizode „Top gira” neće biti emitovane zbog incidenta na snimanju kada je Džeremi Klarkson udario producenta

Britanski javni servis suspendovao je planetarno popularnog voditelja emisije „Top Gir” Džeremija Klarksona (55), posle njegovog sukoba sa producentom. Šou neće biti emitovan u nedelju, kao ni još dve snimljene epizode, sve dok se ne završi istraga.

Najplaćeniji voditelj Bi-Bi-Sija navodno je na kraju snimanja u Njukaslu bio toliko iznerviran >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što nema hrane za ekipu da je pesnicom udario producenta.

To je, izgleda, bila kap koja je prelila čašu, jer su mu čelnici Bi-Bi-Sija ranije više puta progledali kroz prste. Pre dve godine je umalo izgubio posao kada je procureo snimak u kom recituje neku pesmicu i pominje reč „crnčuga”. Internom istragom je ustanovljeno da nije rasista, ali je rukovodstvo naglasilo da ne odobrava jezik koji koristi Klarkson. Tada se provukao sa poslednjom opomenom, kao i malo ranije kada je regulatorno telo „Ofkom” cenzurisalo emisiju snimljenu u Burmi, u kojoj je lokalno stanovništvo opisao kao „žute”.

Šampion političke nekorektnosti takođe je nazvao svog crnog psa po crnom fudbaleru Didijeru Drogbi, a kada su štrajkovali zaposleni u javnom sektoru rekao je da ih treba „streljati pred članovima porodice”.

Juče je na vest o suspenziji reagovao u svom stilu. Na „Tviteru” se izvinio vođi laburista Edu Milibendu, što mu je preoteo medijsku pažnju (istog dana je emitovan opširan portret opozicionog vođe, ali je Klarkson svuda bio glavna priča).

„Top gir” je najpopularniji svetski televizijski serijal o automobilima, sa 350 miliona gledalaca nedeljno u 170 zemalja i zaradom od 150 miliona funti godišnje. Humor voditelja, uglavnom na ivici prihvatljivosti, važan je u emisiji isto koliko i automobili.

Bi-Bi-Si je zbog neprikladnih šala u „Top giru” više puta bio prinuđen da se izvinjava. Klarkson se u Indiji podsmevao nehigijenskim uslovima u sirotinjskim četvrtima tako što se vozio „jaguarom” čiji je gepek pretvorio u pokretni toalet. Klarkson i kolege su u oktobru prošle godine morali da napuste Argentinu pod policijskom pratnjom nakon što su njihova vozila kamenovali veterani Foklandskog rata. Problem je nastao zbog tablice na automobilu TV ekipe, koja je bila direktna asocijacija na rat koji je Britanija 1982. vodila protiv Argentine.

Uprkos svemu, šou je bio jedan od najgledanijih i samo za Božić privukao pažnju sedam miliona gledalaca.

Na vest o suspenziji pokrenuta je peticija na internetu da se Klarkson vrati na posao, koju je do juče po podne potpisalo 300.000 ljudi, preneo je „Gardijan”.

----------------------------------

Tenkom na „jugića”

„Radije ću da nastavim peške nego da ponovo vozim ovakav automobil. Teško je naći gori auto od starog ’volva’, ali, evo, uspeo sam,” rekao je Džeremi Klarkson posle kratke vožnje u „jugu 45”. Potom je seo u britanski tenk i žestokom paljbom uništio vozilo, ponos tadašnje jugoslovenske automobilske industrije.

----------------------------------

Neki od ispada šampiona političke nekorektnosti

* Snimak u kom Klarkson recituje pesmicu i pominje reč „crnčuga” procureo je na internet pre dve godine

* Regulatorno telo „Ofkom” cenzurisalo je emisiju snimljenu u Burmi, u kojoj je voditelj lokalno stanovništvo opisao kao „žute”

* Svog crnog psa Klarkson je nazvao po fudbaleru Didijeru Drogbi

* Kada su štrajkovali zaposleni u Bi-Bi-Siju, Klarkson je rekao da ih treba „streljati pred članovima porodice”.

* U Indiji se podsmevao nehigijenskim uslovima u sirotinjskim četvrtima tako što se vozio „jaguarom” čiji je gepek pretvorio u pokretni toalet

J. J. K.

objavljeno: 12.03.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Suspenzija voditelja „Top Gira” korak bliže otkazu

Izvor: Politika, 12.Mar.2015, 20:19

Pojedini komentatori smatraju da je Bi-Bi-Si dosad opraštao ispade Džeremiju Klarksonu samo zbog velike zarade koju njegova emisija donosi..Dok britanski mediji već naslućuju da je suspenzija Džeremija Klarksona, voditelja emisije o automobilima „Top gir” (Top Gear), uvod u njegov otkaz na Bi-Bi-Siju,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.