Izvor: B92, 13.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pomoći milioni bi umrli

Nju Delhi -- Milioni obolelih od side će umreti ukoliko najznačajniji donatori, pod pritiskom svetske finansijske krize, smanje pomoć, upozoravaju zvaničnici UNAIDS.

Pri takvom scenariju, najgore bi prošle najsiromašnije afričke i azijske zemlje, u kojima bi dostupnost lečenja bila znatno umanjena, naglasio je izvršni direktor UNAIDS-a Piter Pajot, a prenosi Rojters.

Eksperti i donatori, kao što je osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, upozoravaju da bi globalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansijska kriza mogla da potraje dve do tri godine i da primora bogate zemlje da smanje troškove za zdravstvenu pomoć.

Pajot je objasnio da bi, osim smrti miliona obolelih, smanjeno finansiranje borbe protiv side imalo za posledicu i kasniji mnogo veći broj zaraženih tom bolešću.

U 2007. u svetu je HIV virusom bilo zaraženo 33 miliona ljudi, što je neznatno smanjenje u odnosu na 33,2 miliona u 2006, a pripisuje se intenziviranim naporima u borbi s tom bolešću, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv side.

U zemljama niskih i osrednjih prihoda trenutno oko tri miliona obolelih prima lekove protiv side, a broj onih koji umiru od te bolesti je u umerenom opadanju.

Sredstva bogatih, donatorskih zemalja su od apsolutne ključne važnosti za preživljavajne obolelih od side u zemljama u razvoju, naglasio je Pajot.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.