Beograd među pet najboljih destinacija u Evropi

Izvor: Politika, 25.Jun.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd među pet najboljih destinacija u Evropi

„Lounli planet” svrstao prestonicu Srbije na listu mesta koje bi trebalo posetiti pre nego što se preobrazi u stilu Dubaija

Stari kontinent, magična mešavina naroda i kultura, može da zbuni putnika koji u sezoni godišnjih odmira bira odredište. Da bi suzio izbor, „Lounli planet” – izdavač čuvenih turističkih vodiča, pitao je evropske urednike da odaberu 10 mesta koja im se trenutno nalaze u planu putovanja. Akcenat su stavili na ona koja možda nisu toliko poznata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čije vreme tek dolazi ili ih iz nekog razloga treba posetiti baš sada.

Na prvom mestu se našao gradić Akurejki na Islandu, dok je glavni grad Srbije zauzeo solidno peto mesto. Na portalu ovog izdavača piše da je Beograd, koji nosi svoje elegantne premda oronule fasade kao orden časti, poslednjih godina omiljena destinacija dobro obaveštenih putnika. Buran noćni život doneo mu je poređenja sa mnogo čuvenijim i skupljim zapadnim gradovima na slovo B – Barselonom i Berlinom.

„Dodajte tome žestoku kuhinju, sve veći broj hostela i bolje avionske veze sa ostatkom Evrope, i eto prostora za istraživanja dalje od splavova”, preporuka je urednika.

Podseća se da je Beograd razoren i ponovo izgrađen mnogo puta za 2.300 godina koliko postoji, zbog čega je san svakog zaljubljenika u istoriju. Pominje veličanstvenu Kalemegdansku tvrđavu i letnji festival koji se ovog leta na njoj održava, dvorove i fascinantne muzeje. Za pogled iz jedinstvene perspektive predlažu se nove ture kajakom, biciklom ili podzemnim prolazima. Na mapi svakog putnika u Beogradu trebalo bi da se nađu i Skadarlija i središte kreativaca Savamala, u kojoj se održava „Mikser” festival. Budući da se obalama od ove jeseni sprema preobražaj u stilu Dubaija, trebalo bi uhvatiti nešto od sadašnjeg duha pre nego što nestane, poručuju urednici.

Srbija je prošle godine ušla na listu deset zemalja „Lounli planeta” koje su obavezna destinacija za 2015, a krajem 2013. u sezoni novogodišnjih praznika Beograd je preporučen kao mesto koje obavezno treba posetiti u januaru.

Srpska prestonica našla se na najnovijoj listi iza Akurejrija na Islandu, nemačkog Lajpciga, Azorskih ostrva i španske Malage. Iza Beograda su ostali Pijemont u Italiji, Baku u Azerbejdžanu, Amsterdam, norveški grad Tromso i Porto u Portugaliji.

1. Akurejri, Island

(Fotografije "Lounli planet")

Turizam na Islandu nije bio mnogo razvijen pre pet godina. Posle devalvacije valute, dve vulkanske erupcije i pet sezona „Igre prestola” ovo ostrvo sa posebnom kulturom i neverovatnim pejzažima sada je ponovo na mapi putnika. Za većinu posetilaca privlačan je jug zemlje – Zlatni krug, Rejkjavik i glečeri Skaftafel. Manje popularan Akurejri nalazi se na severnoj obali, ispod snegom pokrivenih planinskih vrhova na početku najdužeg islandskog fjorda. To je druga najveća urbana oblast u zemlji i, mada ne treba očekivati puls velikog grada jer ima samo 18.000 stanovnika, mesto je veoma živo. Isto tako, dobro je polazište za istraživanje zelenih pašnjaka, ribarskih sela, vodopada, skijališta i zaliva s kitovima.

2. Lajpcig, Nemačka

Glavna železnička stanica u Lajpcigu ove godine slavi 100. rođendan, Crkva Svetog Nikole, centar mnogih političkih protesta, obeležava 850 godina postojanja i ujedno je 1.000 godina otkako se ovaj grad prvi put pojavljuje u istorijskim spisima. Ovog leta održavaju se i brojni festivali i izložbe u gradu koji je stekao status novog Berlina među studentima, umetnicima i preduzetnicima. Nad njim i dalje dominira nekadašnje sedište Štazija, sada muzej. Tu su 1989. održane čuvene demonstracije, podstrek revoluciji koja je dovela do pada Berlinskog zida.

3. Azorska ostrva, Portugalija

Arhipelag od devet ostrva je svima daleko, što objašnjava zašto je jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni. Pripadaju Portugaliji i nalaze se u Atlantskom okeanu oko 1.500 kilometara zapadno od Lisabona. Tamo caruje priroda, a oni koji su ih posetili govore o smaragdnim pejzažima i avanturama koje ne ugrožavaju prirodu zbog čega su Azori 2014. proglašeni za najodrživiju turističku destinaciju na svetu. Putnik može da se penje uz Piko, najvišu planinu Portugalije, da posmatra kitove u vodama oko Sao Miguela ili da pešači i vozi bicikl po ostrvu Sao Horgeu, koje je celo jedno veliko igralište za odrasle.

4. Malaga, Španija

Ovaj grad ima divne plaže, mnogo sunca i sjajne restorane sa plodovima mora, ali ono što mnogi ne bi očekivali jeste kulturna scena svetske klase. Luka stara 3.000 godina poslednjih godina ulagala je u umetnost i rezultati su fascinantni. U muzeju Pikasa je više od 200 radova slikara koji je ovde rođen, u muzeju Karmen Tisen preovlađuju pejzaži i prizori iz života Andaluzije, a ove godine je otvoren i prvi Pompidu centar izvan Francuske. Dodajte tome tradicionalno ispijanje piva na plaži uz prženu ribu ili penjanje na Gibraltarsku tvrđavu iz 14. veka i eto sjajnog odmora u gradu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.