Beograd dobio svoju Nordijsku čitaonicu (FOTO)

Izvor: Story, 16.Dec.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd dobio svoju Nordijsku čitaonicu (FOTO)

Proslavom Svete Lucije otvorena Nordijska čitaonica u subotu 13. decembra u UK Parobrod.

Otvaranje Nordijske čitaonice, foto: Promo

Nordijska čitaonica se pridružila grupi domaćih i stranih kulturnih centara u Beogradu, i mada je za sada, i to samo po veličini, mala, nadamo se da će brzo rasti i zauzeti važno mesto u kulturnoj ponudi našeg glavnog grada.

Otvaranje je obeleženo proslavom švedskog (i nordijskog) praznika Svete Lucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << uz nastup Nordijskog hora.

U zemljama Skandinavije, posebno u Švedskoj i Norveškoj, proslava Lucije je tradicija koja se obeležava u domu, na radnom mestu ili u školi, u jutarnjim časovima 13. decembra svake godine i označava dolazak svetlosti u mračna jutra tokom  zimskog perioda godine.Svečanom otvaranju, uz nastup Nordijskog hora, prisustvovali su predstavnici ambasada Norveške, Švedske, Danske i Finske, kao i mnogi drugi prijatelji i saradnici ove mlade kulturne organizacije.

Pokretač Nordijske čitaonice je organizacija Skandinavski kutak. Do sada je u okviru aktivnosti Kutka organizovan niz konverzacionih radionica, edukativnih filmskih večeri, diskusija i predavanja, koja su privukla pažnju entuzijasta iz raznih sfera života.

Od 15. decembra, posetioci će biti u mogućnosti da, pored programa na koje su do sada navikli, koriste i, za sada skromne, ali rastuće kapacitete Nordijske čitaonice koja se trenutno sastoji od oko 600 dela, što na originalnim jezicima što u prevodu.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.