Izvor: B92, 28.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija: "No smoking"

Brisel -- Belgija, koja je bila poznata kao najtolerantnija zemlja EU prema pušačima, sprema se da zabrani pušenje u restoranima od 2007.

"Dogovor o tome bi mogao da se postigne u ponedeljak", izjavila je potrparol ministra zdravlja Belgije Mišel Vanderplatsen. Zabrana pušenja u restorinima već postoji u nekim evropskim zemljama kao što su Irska, Italija, Malta i Norveška.

Zakon koji će Belgija doneti manje je strog nego slični zakoni u drugim zemljama EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pušenje će i dalje biti dozvoljeno u barovima i kafićima, a belgijski restorani moći će da odvoje posebne prostorije za pušenje, u kojima neće biti servirana hrana.

Procenjuje se da u Belgiji ima oko 28 procenata pušača, što je ispod evropskog proseka, koji iznosi 29 posto. Grčka je sa 45 posto pušača na prvom mestu u EU.

Belgija, inače, ima tradiciju tolerisanja pušača u restoranima. Na goste koji bi i zamolili da se ugasi cigareta za susednim stolom ne obraća se pažnja, a u nekim restoranima čak imaju i natpise kojima se mole nepušači da tolerišu dim cigareta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.