Izvor: Luftika.rs, 08.Jul.2023, 21:55

Begečani napravili novu vrstu rakije od šargarepe

Proizvodnja i popularnost šargarepe Begeču je donela veliku slavu. Međutim, meštani su sada otišli korak dalje i napravili unikatno piće – rakiju od šargarepe.
Jedno gazdinstvo u Begeču odlučilo se da napravi rakiju od ovog povrća, za čiji jedan litar treba da se utroši 20 kilograma šargarepe.
Žena koja prodaje ovu rakiju ispred svoje kuća rekla je za nsuživo.rs da je cena jedne flaše 1.200 dinara, piše NS uživo.
Ona je ispričala kako je njen deda došao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << na ideju da pored viljamovke i dunje, peče i šargarepu.
Kako ona kaže, sve to rade na svom salašu, na kom imaju sopstveno voće i povrće, a sam proces pečenja ove rakije je dug i zahtevan, ali se radi iz ljubavi.
Rekla je i kako se svi u porodici bave uzgojem šargarepe, od najstarijih do najmlađih, a čak su nekoliko puta učestvovali i na poznatoj begečkog „Šargarepijadi“.
Domaćica je ispričala i da rakiju kupuju mnogi, a da se prodaje i u Slovačku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, pa i Hrvatsku.
Srpska šljivovica svetsko dobro: Rakija na Unesco listi nematerijalnog nasleđa čovečanstva

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.