Izvor: Politika, 21.Feb.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč najbolji grad za život stranih radnika, Bagdad najgori

U prvih deset gradova liste najboljih, sedam je iz Evrope, a po jedan iz Kanade, Novog Zelanda i Australije

Najbolji gradovi za život radnika u svetu su Beč, Cirih i Oukland, a slede ih Minhen i Vankuver, pokazala je godišnja anketa međunarodne konsultantske kompanije „Merser”.

U vrhu liste istraživanja koje je ova kompanija obavila poređenjem 460 gradova širom sveta na osnovu 39 različitih faktora, našlo se sedam metropola Evrope, a u prvih deset su i po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedan grad iz Kanade, Novog Zelanda i Australije.

Za rangiranje gradova obrađivani su podaci iz perioda septembar–novembar 2013. godine, a anketirani su radnici koji za svoje firme rade u inostranstvu. Ocenjivani su uslovi života kroz 10 kategorija, među kojima su: političko i društveno okruženje, ekonomski uslovi, obrazovanje, javne usluge i saobraćaj, dostupnost medicinskih usluga, razvijenost infrastrukture, mogućnost za zabavu, zdrava životna sredina...

Zbog lakšeg analiziranja podataka u istraživanju svet je bio podeljen na regione: Evropa, Severna Amerika, Centralna i Južna Amerika, zatim Azija, Australija, i Srednji istok i Afrika. Za svaki region je izabrano pet najboljih i pet najgorih gradova, a upoređivanjem svih dobijenih poena formirana je i globalna lista.

Poslednjih pet godina Beč je redovno u vrhu liste gradova u kojima strani radnici najbolje žive (Foto A. Vasiljević)

Tako je Singapur, koji je prvi u regionu Azije, tek na 25. mestu zbirne liste gradova u kojima strani radnici imaju najbolje uslove za život i rad. Sa Bliskog istoka, Dubai je rangiran na 73 mestu. Ovim metropolama za utehu je možda to što je Pariz tek na 27. mestu svetske liste.

Kako je rekao Sladžin Parakatil, viši istraživač „Mersera”, politička nestabilnost, visok nivo kriminala, ali i zagađenje vazduha su faktori koji mogu da budu štetni za svakodnevni život iseljenika i njihovih porodica pa loše ocenjuju neki grad.

Na prvom mestu liste sa najgorim uslovima za život našao se Bagdad u Iraku, u kome je prošle godine gotovo svakodnevno dolazilo do sukoba i nasilja sa smrtnim slučajevima. Slede Bangui u Južnoafričkoj Republici i prestonica Haitija – Port-o-Perns. Najlošiji grad za život u regionu Aziji je Dušanbe u Tadžikistanu, u Centralnoj i Južnoj Americi to je Sijudad Meksiko, a u regionu Evrope – Tbilisi.

A. C.

objavljeno: 22.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.