Bebe u Srbiji: Zašto se najviše rađaju na jesen?

Izvor: Mondo, 06.Mar.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe u Srbiji: Zašto se najviše rađaju na jesen?

U porodilištima u Srbiji je tokom prošle godine rođeno 19.791 mališana.

Foto: Itsuo Inouye-Pool/Getty Images

Glavni grad je prošle godine postao bogatiji za 17.176 novih sugrađana, ali će i 2.615 mališana iz drugih gradova Srbije će, po mestu rođenja biti Beograđani.

Nažalost, i dalje se ne može govoriti o pozitivnom prirodnom priraštaju. Ukupan broj novorđenih beba u beogradskim porodilištima 2017. godine je u "minusu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za 374, u odnosu na 2016. godinu.

Pročitajte: I roditeljski dodatak sada na klik

Prema rečima Nataše Rosić, načelnice jedinice za biostatistiku pri Gradskom zavodu za javno zdravlje, prošle godine je bilo ukupno 19.290 porođaja, od kojih su 16.825 mame koje imaju prebivalište u Beogradu.

Ona ističe da je rođeno ukupno 19.791 dete, od kojih je 17.176 Beograđana. Dečaci su odneli primat nad devojčicama, kako u ukupnom broju novorođenih, tako i među beogradskom decom.

Znamo šta ste radili tokom novogodišnjih praznika

Iskustva u porodilištu govore da se najviše beba rađa na jesen i to u septembru i oktobru, a to pokazuju i zvanični podaci. Zaposleni u porodilištima te bebe nazivaju novogodišnjim jer, kako kažu, budu začete tokom novogodišnjih praznika.

"Prošle godine je u prestoničkim porodilištima rođeno ukupno 19.197 dečaka, od kojih 8.282 iz Beograda, dok je devojčica bilo 9.594, među kojima 8.348 onih koje će živeti u glavnom gradu", rekla je za "Novosti" dr Rosić.

Ona je objasnila da je od ukupnog broja novorođene dece 13,2 odsto iz unutrašnjosti. Reč je o majkama koje su iz određenih zdravstvenih razloga održavale trudnoću ili su se porodile u glavnom gradu.

Doktorka kaže da je najviše porođaja bilo u GAK "Narodni front", sledi GAK KCS u Višegradskoj ulici, pa KBC "Dragiša Mišović".

Prema podacima GZZJ "najplodniji" meseci su bili jul - kada je rođeno 1.814 beba, od kojih je 1.592 Beograđana, kao i oktobar kada je bilo 1.772 novorođenih beba, među kojima 1.552 ima adresu u Beogradu.

Dobre vesti za roditelje u Srbiji!

Statistika beleži i da je najmanje beba rođeno u februaru prošle godine - 1.436, odnosno 1.254 onih koji žive u prestonici.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.