Pripremaju se krivične prijave za C market

Izvor: S media, 09.Jun.2010, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripremaju se krivične prijave za "C market"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać potvrdila je u izjavi Tanjugu da se pripremaju krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u sporazumu, na osnovu kojeg su preuzete akcije preduzeća "C market", ali nije mogla da precizira tačno kada će te prijave biti podnete.

"Preuzimanje 'C marketa' je uradjeno na osnovu Memoranduma u kome su učestvovali Danko Djunić, Miroslav Mišković, Milan Beko i Slobodan Radulović. Oni se, inače, u postupcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji su se odvijali pred državnim institucijama pozivali na taj Memorandum. To je tajni kartelski sporazum na osnovu koga je izvršeno preuzimanje akcija 'C marketa'. Inače to ne samo što je zabranjeno, već je i način na koji se ne mogu kršiti vlasnička prava ostalih", kazala je Barać.

Ona je podsetila da Savet još od ranije poseduje Memorandum i da ga je odmah, čm je dobio prosledio tadašnjoj Vladi Srbije.

"Odmah čim smo ga dobili, poslali smo ga tadašnjoj vladi i pitali da li oni potvrdjuju da su učestvovali u tome, ali nismo tada dobili odgovor", podsetila je Baraćeva.

Odgovarajući na pitanje, zbog čega se krivične prijave podnose u ovom momentu, kada je poznato da se slučaj "C marketa" istražuje već godinama, Baraćeva je naglasila da je Savet to uradio zbog uočenog raskoraka izmedju činjenice da postoji organizovan kriminal i da se on ne procesuira.

"Savet je uradio izveštaj o fenomenima korupcije i ne bi trebalo da uradimo ništa više. Ali, pošto smo videli da postoji raskorak izmedju organizovanog kriminala i činjenice da se ta sprega ne procesuira, smatrali smo da treba institucijama da pomognemo još u jednom koraku - tako što ćemo tamo gde imamo dobru i valjanu dokumentaciju podneti krivičnu prijavu", objasnila je Baraćeva.

"Nismo mi ništa čekali, mi smo samo polako i brižljivo prikupljali dokumentaciju. Jedan od osnovnih problema u radu Saveta i borbi protiv korupcije bila je činjenica da je dokumentacija bila teško dostupna", objasnila je predsednica Saveta.

Bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović (koji se trenutno nalazi u bekstvu) bio je jedan od glavnih "igrača" u postupku preuzimanja tog trgovinskog lanca.

Kada se za preuzimanje "C marketa" prijavio slovenački "Merkator" 2005. godine, ubrzo je Radulović osnovao i firmu "Primer C", sa namerom da bude jedan od učesnika preuzimanja kompanije. Sve vreme postojanja te kompanije, on ni u jednom trenutku nije spominjao druge vlasnike i ulagače.

"Primer C" kupio je avgusta 2005. godine oko 76 odsto tog trgovinskog lanca po ceni od 300 evra po akciji, i za to izdvojio oko 44 miliona evra, a domaći mediji spekulisali su sve vreme, da je iza firme "Primer C" stajala domaća kompanija "Delta".

Kompanija "Delta" kasnije je javno objavila da je postala vlasnik "C marketa"

Udruženje akcionara "C market" imalo je u svom vlasništvu paket od oko 52 odsto akcija "C marketa", a akcionari su sve vreme tvrdili da svoje akcije neće prodati ispod 500 evra, ali su kasnije, nemajući alternativu, ipak prodali deonice firmi "Primer C" za 300 evra.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barać: Pripremaju se krivične prijave za C market

Izvor: Capital.ba, 09.Jun.2010

BEOGRAD, Predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da se pripremaju krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u sporazumu na osnovu kojeg su preuzete akcije preduzeća 'C market', ali nije mogla da precizira tačno kada će te prijave biti podnijete. 'Preuzimanje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.