Balkan na prvom mestu u kineskom kulinarstvu

Izvor: Politika, 14.Sep.2010, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan na prvom mestu u kineskom kulinarstvu

Diplomate iz BiH i Makedonije sa sedištem u Pekingu najbolje u spravljanju jela na voku, a srpske boje branila mlađana Teodora Pajić, kćerka srpskog izaslanika odbrane

Dve balkanske zemlje, obe izašle iz nekadašnje Jugoslavije, Makedonija i Bosna i Hercegovina pobedile su u spravljanju kineske hrane u Pekingu. One su na kulinarskom takmičenju koje je organizovalo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova prešišali ne samo svoju sabraću iz bivše Jugoslavije, nego i sve ostale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ambasade iz sveta. Makedonske diplomate napravile su savršenstvo od karamelizovanih jabuka sa kineskim kremom i uspele da u potpunosti osvoje kineski žiri koji im je dodelio prvu nagradu iz kategorije slatkih jela.

Kako su baš naši južni susedi uspeli da se izvešte sa kineskim vokom (obavezni tiganj ovalnog dna za prženje) i da se probiju ispred svih, to je za sada neobjašnjivo. Još je fascinantnije to što je Amel Kovačević, ambasador Bosne i Hercegovine u Pekingu, uz pomoć supruge Amele uspeo da osvoji prvu nagradu u spravljanju piletine u kikirikiju. U konkurenciji za ovu titulu takmičile su se diplomate sa službom u Pekingu iz mnogo većih kulinarskih sila nego što je to Balkan: Amerikanci, Francuzi, Japanci, Italijani...

Nijedan od njih nije uspeo da nadmaši ni Makedonce ni ambasadora BiH. Što se Srbije tiče, naše boje u kineskoj prestonici  branila je mlada Teodora Pajić (15 godina) kći srpskog izaslanika odbrane Dejana Pajića koji se trenutno nalazi na službenom putu van Pekinga. Ipak rekao nam je , da je Teodora za svoj specijalitet , takođe jednu varijantu piletine sa kikirikijem dobila jednu od utešnih nagrada. U spravljanju ovog jela bili manje vešti od naših suseda preko Drine. Kung Pao piletina je inače jedno od najpopularnijih kineskih jela po restoranima kineske kuhinje u svetu.

Takmičenja iz poznavanja kineske kulture za diplomate sa sedištem u Pekingu inače organizuje već četvrtu godinu zaredom. U kulinarstvu se traži da se zakuva nešto na kineski način, ali sa sastojcima koji se mogu naći u zemlji koju predstavljaju diplomate kuvari. Cilj je da se promoviše kineska kuhinja u svetu. Iako i u zemljama bivše Jugoslavije danas ima mnogo kineskih restorana, kvalitetnija kineska kuhinja može se probati u Londonu, Amsterdamu, Hagu i naravno u američkim gradovima. Balkan možda nije vešt u rukovanju štapićima, ali je zato osvetlao obraz u pripremi specijaliteta koji se jedu isključivo drvenim priborom za jelo.

 Z. Šuvaković

 

objavljeno: 15.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.