Izvor: Glas javnosti, 04.Sep.2009, 11:45

Bačva za četvoro

Bačva za četvoro

Penzioner Aleksa Pantić (67) iz sela Žuč kod Kuršumlije preuredio je staru bačvu u, kako s ponosom kaže, u Srbiji jedinstven „kafić“. Osim što je ograničenog kapaciteta, jer u njega mogu komotno da sednu samo četiri gosta, u kafančetu, čiji su najčešći gosti komšije, služi se isključivo Aleksina rakija - travarica, pravljena od 19 lekovitih biljaka. A, specifičan je i po tome što se, za razliku od drugih kafana, u ovoj piće gostima ne naplaćuje.

Aleksa, penzionisani >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nastavnik, objašnjava kako nije mogao da dozvoli da komšijinu staru i neupotrebljivu bačvu od „pet tovara“ proguta šporet „smederevac“. Zato je rešio da od nje napravi ugodan kutak za sebe i prijatelje, u kom u slobodno vreme, uz „čašicu“ razgovora, popiju i po čašicu-dve travarice.

Slatko, sir i kajmak

U dogovoru sa sinom Dejanom, Aleksa je nabavio i dva stara ambara, koje će takođe preurediti u kafiće. A da ne bi baš sve bilo besplatno, Dejan će sa Turističkom organizacijom opštine otvoriti svoje dvorište i za turiste. Pošto se njihova kuća nalazi pored samog puta za Lukovsku banju, Pantići će za početak ponuditi turistima kraći odmor uz slatko, sir, kajmak, kuvana jaja... Naravno, i travaricu, tek da im se apetit malo otvori.

Kud će bure bez rakije

- Bačva je stara više od sto godina i napravljena je od najkvalitetnijeg hrastovog drveta. Pošto dugo nije korišćena, rasušila se i nije više mogla da se upotrebljava, pa je komšiji samo smetala. Zato je hteo da je rasturi i iskoristi za loženje, ali sam je ja uzeo pod svoje i preuredio u kafić u etno-stilu - priča Aleksa, koji se, uz nastavnički poziv, u mladosti bavio i slikarstvom i vajarstvom, a kasnije se posvetio sakupljanju starih predmeta i numizmatici.

Unutrašnjost kafića je, objašnjava, uređena tako da svaki delić prostora bude iskorišćen. Drveni stočić i dve klupe sa strane su kompletan inventar, a umesto bara sa pićem, na stolu je uvek flaša travarice i čaše. Da bi sve bilo u duhu vremena, na podu se nalazi stari ćilim, a na klupama čerge.

Osim komšija, u Aleksinom ugostiteljskom objektu sve češće sa prijateljima zasedne i njegov sin Dejan, koji živi i radi u Kuršumliji, pa dugo isprobavajući komoditet „kafića“, u stvari proveravaju kvalitet rakije.

- Ovo mesto i travarica su idealan spoj, jer kud će bure bez rakije. Jedino što lučni prostor iznad glave ne dozvoljava da „zametnem“ glavu, pa da rakiju ispijem na eks. Probao sam, ali ne ide, jer sam udarao glavom u plafon, pa sada rakiju ispijam polako i u malim gutljajima - kaže Dejanov prijatelj Miloš Ivanović, dok Aleksa obojici pojašnjava da rakija mora da se gustira, jer samo tako može da se oseti njena aroma i da se prepoznaju lekovite trave sa kojima je ispečena.

Čuvena Aleksina travarica, koju on služi samo u svom „kafiću“, proizvodi se sa 19 različitih trava, po posebnoj proceduri koju samo on zna. Osim što je pitka, travarica je, tvrdi Aleksa, i lekovita. Ali, samo ako se pije pomalo.

Po tajnom receptu

Osim kafića - bačve, Aleksa u svom dvorištu ima puno starih predmeta, koji su nekada imali svoju upotrebnu vrednost, ali su danas samo eksponati, koji bi trebalo da mlađe naraštaje podsete na život njihovih predaka.

Na ulazu u kafić tako stoji fenjer, koji se pali u slučaju da se gosti zaborave, pa omrknu, a tu su i razni predmeti od gline, stari alati... Svoju zbirku od desetak kantara „na oke“ Aleksa drži u kući, kao i druge vredne predmete iz kolekcije. Kao veliki ljubitelj životinja, vredni penzioner čuva krave, poludivlje svinje, od kojih se, tvrdi, dobija najkvalitetnije meso, zatim ovce, koze, kokoške, guske, patke, plovke, ćurke...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.