BRAK U SRBIJI SVE NEPOPULARNIJI

Izvor: Kurir, 07.Avg.2011, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRAK U SRBIJI SVE NEPOPULARNIJI

BEOGRAD - Ako je porodica osnovna ćelija društva, kako tvrde sociolozi, Srbija iz godine u godinu odumire, što najubedljivije ilustruje podatak da se broj zaključenih brakova prepolovio za samo šest decenija.

Tako je daleke 1950. godine u Srbiji zabeleženo 76.749 zaključenih brakova, a prema podacima za prošlu godinu, sudbonosno "da" izgovorilo je znatno manje parova, tačnije 35.815 građana.

Uočava se i trend sve veće starosti mlade i mladoženje prilikom stupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u brak, pa tako današnji đuvegija ima u proseku 30 godina, a njegova nevesta stara je bar 27 godina.

S druge strane, broj razvoda brakova u Srbiji je procentualno gledano sve veći. Pre 60 godina registrovano 9.623 zakonski rastavljenih brakova, a 2010. - 6.644 razvoda.

To znači da je pre šest decenija na svakih osam brakova dolazio jedan razvod, dok je danas taj odnos nepovoljniji, budući da je lane na svakih 5,4 braka zabeležen jedan razvod.

Kada se u obzir uzmu međunarodne statistike, građani Srbije ipak nisu netrpeljivi bračni partneri, jer je broj razvedenih brakova prema broju venčanih nepovoljniji u većini evropskih država. Tako, na primer, u Rusiji, Ukrajini ili Češkoj na svaka dva novosklopljena braka dolazi jedan razvod.

Stručnjaci u tome vide želju supružnika u Srbiji da ipak "gurnu pod tepih" lične probleme sa kojima se suočavaju i okrenu se zajedničkom rešavanju egzistencijalnih problema koji ih u današnje vreme daleko više opterećuju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.