Aspirin ipak ne sprečava srčani udar!

Izvor: JavneVesti.com, 10.Maj.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aspirin ipak ne sprečava srčani udar!

Najnovija preporuka srčanim bolesnicima je da ne uzimaju aspirin bez preke potrebe, posebno ne bez saveta lekara

 
 
Već decenijama ljudi u određenim godinama počinju da svakoga dana uzimaju blage doze aspirina (75-100 mg) ili drugih lekova koji u sebi sadrže acetilsalicilnu kiselinu, verujući da će na taj način sprečiti začepljenje arterija, što bi moglo da ih dovede do infarkta. Međutim, najnovije upozorenje američke Agencije za kontrolu lekova i hrane >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << (FDA) moglo bi zauvek da promeni ovu naviku.
 
- Aspirin smete da pijete samo ako ste već doživeli infarkt. Kontinuirana upotreba ovog leka ne preporučuje se osobama koje dosad nisu imale teških problema s kardiovaskularnim sistemom. Problem je u tome što acetilsalicilna kiselina može da dovede do ozbiljnih krvarenja u želucu, ali i mozgu – piše u saopštenju koje je izdala FDA.
Lek se ne preporučuje čak ni onim osobama koje se nalaze pod rizikom da obole od srčanih oboljenja (visok krvni pritisak, porodična anamneza), ali nisu do sada osetile nikakve simptome bolesti.
 
- Ukratko, rizici nadmašuju koristi, osim kod osoba koje su već pretrpele srčani udar – tvrde iz FDA.
 
Međutim, u ovom saopštenju ne kaže se ništa o uobičajenim dozama acetilsalicilne kiseline (500-1000 miligrama), koju i deca i odrasli koriste kod povišene telesne temperature, prehlade i gripa.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.