Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonio Banderas kao čileanski Super Mario

U Čileu počelo snimanje filma po istinitoj priči o sudbini rudara zarobljenih pod zemljom 69 dana

Svet je pre tri i po godine netremice pratio sudbinu čileanskih rudara zarobljenih pod zemljom više od tri meseca. Na tu temu, ovih dana u Čileu počelo je snimanje filma baš u rudniku u pustinji Atakama gde se odigrala ova životna drama. Film se zove „33” pobroju rudara koji su u njoj učestvovali.

U prestonicu Santjago doputovali su prošlog vikenda Antonio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Banderas i Žilijet Binoš. Španski srcelomac igra glavnog junaka – rudara Marija Supervedu, koji je dobio nadimak Super Mario, a francuska glumica sestru drugog rudara.

Banderas je u susretu s rudarima rekao da je bio prikovan za TV ekran prateći situaciju sa tada još neizvesnim krajem.

„Ovi muškarci su pokazali svetu pravu vrednost života. Skoro 70 dana su sanjali samo jedan san – da ponovo vide svetlost dana. Oni su shvatili istinsku vrednost vode, hrane, pogleda njihove dece, očiju njihovih žena,” prenela je agencija AP reči Antonija Banderasa.

Glumci su se u predsedničkoj palati u Santjagu sastali sa rudarima i predsednikom Čilea Sebastijanom Pinjerom, koji je nadgledao 22-časovno spasavanje sa dubine od skoro 700 metara i grlio preživele dok su izlazili.

Oskarovka Žilijet Binoš, nagrađena za epizodu u drami „Engleski pacijent”,tumači Mariju Segoviju, sestru jednog od zatrpanih junaka koja je važila za „gradonačelnika” improvizovanog naselja podignutog ispred ulaza u jamu.

Rudnik se urušio 5. avgusta 2010. godine, a rudari su posle ispričali da su imali osećaj da se desio zemljotres.Više od dve nedelje niko nije znao da li ima preživelih pod zemljom. Hranu dovoljnu za 48 sati razvukli su na 17 dana, jedući samo po komadić tunjevine i gutljaj mleka. Kasnije je iskopan kanal kojim su im dopremali hranu i vodu. S druge strane, spasioci su kopali drugi širi tunel. Posle 69 dana, 13. oktobra, jedan po jedan izvučeni su na površinu pomoću specijalno dizajnirane kapsule.

Izašavši na svetlo dana, Sepulveda, nesumnjivi duhovni vođa družine koja se našla u velikoj nevolji, prvo je zagrlio ženu. Potom je nekoliko puta poskočio da bi pokazao da je u dobroj formi.

Rudari su postali nacionalni heroji. Dobili su plaćena putovanja na grčka ostrva, posetili su stadion Real Madrida u Španiji, pa čak i „Diznijevo svetsko magično kraljevstvo”. Po povratku u zemlju, slava je počela da bledi, a nisu ni svi uspeli da unovče medijsku slavu. Neki su patili od psihičkih i zdravstvenih problema, a nadu im je vratio ovaj holivudski film.

Ugovor su potpisali sa Majkom Medavojem, producentom „Crnog labuda”, koji je kao dete živeo u Čileu. Rojtersprenosi da nisu svi rudari zadovoljni uslovima ugovora sa američkim producentom. Luis Ursua, koji je poslednji izvučen iz utrobe zemlje, rekao je lokalnim medijima da nije zadovoljan ugovorom i da traži novog advokata.

Snimanje u rudniku trajaće do 10. marta. Neke scene su već snimljene u jednom rudniku soli u Kolumbiji. U glumačkoj ekipi su i Gabrijel Birn, Džejms Brolin i brazilski glumac Rodrigo Santoro. Film, na engleskom jeziku, režira meksička rediteljka Patriša Rigen.

J. J. K.

objavljeno: 10.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.