Antistres tehnike: Povratite svoj mir i naučite kako da se opustite

Izvor: Story, 21.Feb.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antistres tehnike: Povratite svoj mir i naučite kako da se opustite

Ukoliko želite da povratite svoj mir i naučite kako da se opustite, autogeni trening i druge joga metode pomoći će vam u tome, a naša stručna saradnica uputiće vas kako da na pravi način prevaziđete stresne situacije

foto: Profimedia, Shutterstock

Dragana Jovanović,

joga instruktor,

učiteljica autogenog treninga

www.lifecentar.com

Koliko puta dnevno ste prekinuti dok ste radili nešto izuzetno važno? Naučne studije >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << potvrđuju da smo dva sata u toku svakog dana izloženi buci, signalima da su nam stigli mejlovi, porukama, vizuelnim efektima... jednostavno rečeno, situacijama koje nas remete. To se u  proseku dešava na svakih 11 minuta, a 25 minuta potrebno nam je da povratimo fokus pređašnjeg interesovanja. To izaziva ogroman stres koji se uvećava načinom savremenog poslovanja i urbanim stilom života. Tehnike kojima sebe vraćamo u opušteno stanje omogućavaju nam da odgovorimo na izazove i pomeramo lične, ali i profesionalne granice. Kao što smo svi posebni, tako i metode opuštanja treba da se prilagode temperamentu, načinu života i razlogu zbog koga nastaje stres. Neke od njih možda vam mogu vratiti mir i pružiti stabilnost kojoj težite

AUTOGENI TRENING PO ŠULCU

Ovo je naučno potvrđena tehnika koju lekari i zdravstvena osiguranja u zemljama zapadne Evrope prepisuju u preventivne svrhe. Na taj način omogućavaju svojim pacijentima i osiguranicima da nauče kako da spreče bolesti koje izaziva stres, ali i da ostanu u mentalnoj i emotivnoj ravnoteži. To je moćna tehnika opuštanja, razgradnje stresa i dovođenja organizma u ravnotežu i optimalno energetsko stanje. Tvorac autogenog treninga je berlinski psihijatar i psihoanalitičar Johanes Hajnrih Šulc, a cilj je da trenutno i s lakoćom povratimo izgubljeni mir. Ova metoda uči se unapred kako bismo pre stresnog trenutka mogli da uđemo u dobro stanje ili da ga momentalno povratimo ukoliko je stres nastao neočekivano. To je proces koji podrazumeva svakodnevno vežbanje kako bi telo postalo sposobno da se automatski opusti čim na to pomislimo. Tehnika se uči osam nedelja, jedan dan nedeljno u trajanju od sat vremena. Prilikom svakog susreta, postepeno se uključuju svi elemente koji su potrebni u procesu savladavanja ove tehnike.

DISANJE I STRES

Vežbanje različitih tehnika disanja, u zavisnosti od stanja stresa u kome se nalazimo, može nas dovesti u balans i osloboditi tenzije. Dah je most između tela i uma. Cilj joge ogleda se u tome da različitim tehnikama disanja naučimo da zadržimo tu vitalnu energiju u sebi, jer što je ona duže prana u telu, duži je i život. Sve što se dešava u našem umu, odražava se na dah. Kada naučimo da ne rasipamo energiju dahom, naučićemo kako da produžimo i popravimo kvalitet života. Cilj je da ovladamo tehnikama disanja kako bismo mogli da utičemo na stanje našeg tela i duha. Regulisanje disanja ima veliki uticaj na to da li uspevamo da ostanemo mirni, zdravi i uravnoteženi.

TEHNIKE RELAKSACIJE

Redovna relaksacija predstavlja najjednostavniji i najpraktičniji način da se povežemo sa svojom najčistijom energijom i da je koristimo u svakodnevnom životu. Kada se opuštamo, povezujemo se sa mirom, tišinom i ogromnom energijom koja postoji u nama i svemu oko nas. Naše telo, osećanja, misli i duh povezuju se i harmonizuju na najprirodniji način. Tako postajemo usklađeni sa spoljašnjim svetom. Krajnji rezultat ogleda se u tome da svi odnosi postaju lakši, a mi kreativniji. Primećujemo prilike i bolje ih koristimo, svesni smo svega što se dešava oko nas. To buđenje u pojedincima pomaže da se društvo uskladi i bolje funkcioniše. Opuštanje je poklon, ne samo našem telu i umu, već i ljudima oko nas.

Cilj relaksacije jeste da se naš ceo organizam odmori jer je to osnova svih naših aktivnosti. Kako se duh smiruje, tako i telo doživljava vrlo dubok nivo odmora. Disanje prirodno postaje nežnije, mišići se opuštaju, više krvi protiče kroz mozak, njen sastav se menja, smanjuje se hormon stresa i u najkraćem – relaksacija nas dovodi u dobro  fizičko i mentalno stanje.

Zdravlje podrazumeva odgovornost. Postoje načini koji nam mogu učiniti svaki dan mirnijim, efikasnijim i koji nas mogu održati u takvom stanju da budemo dobri i sebi i drugima. Prvi korak koji treba da učinimo jeste da ih naučimo i da kroz iskustvo osetimo razliku. Jer, pričati o miru nije isto što i živeti u njemu. Zato prestanite da odlažete da živite punom snagom, odgovornost za sopstveni mir samo je u vašim rukama.

Priredila: Ksenija Konić

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.