Ana Vintur skraćuje italijansku nedelju mode

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Vintur skraćuje italijansku nedelju mode

Direktorka „Voga” žuri na Oskara, zbog čega pate dizajneri koji se predstavljaju u Milanu

Od našeg dopisnika

Rim, 22. februara
– Na samo nekoliko dana od početka nedelje mode u Milanu kalendar modnih revija pretrpeo je pravu revoluciju. Za ovakvu zbrku jednog od najprestižnijih svetskih modnih događaja može biti odgovorna samo jedna osoba: Ana Vintur, modna veteranka, direktorka američkog izdanja „Voga”.

Sve je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvesnije da će se, zbog mnogobrojnih obaveza gospođe Vintur, poznata milanska nedelja mode transformisati u modni vikend. Kako prenose mediji u Italiji a potvrđuje i italijanska modna komora (odgovorna za organizaciju nedelje mode), Ana Vintur je zatražila da se najbitnije modne revije izdanja „Milano Moda 2010” (koje traje od 24. februara do 1. marta) održe tokom samo tri dana (od 26. do 28. februara) koliko će se gospođa Vintur i zadržati u Milanu.

Predsednik modne komore Italije Mario Bozeli objašnjava: „Direktorka ’Voga’ iz Amerike zatražila je od modnih kreatora da skoncentrišu svoje revije u samo nekoliko dana budući da se na drugoj strani Atlantika, prve nedelje marta, održava dodela ’Oskara’.”

Pred zahtevima Ane Vintur pokleknuli su tako Đorđo Armani, Džon Ričmond, Alberta Fereti, Đanfranko Fere, Guči, Versače i mnogi drugi modni giganti koji će svoje nove kolekcije izložiti upravo tokom ova tri udarna dana.

Nije se ipak samo od milanskih revija zatražila promena rasporeda: i nedelja mode u Parizu (koja sledi odmah nakon Milana) zamalo da doživi iznenadnu izmenu plana. Ipak, kako potvrđuje Bozeli, organizatori pariskih modnih revija, za razliku od Italije, nisu ni odgovorili na ovako neprilične zahteve potvrdivši prvobitnu organizaciju nedelje mode.

Poznato je da se svetske modne revije poslednjih decenija kotiraju isključivo ukoliko je direktorka najbitnijeg izdanja „Voga” na njima prisutna. „Vredim samo ukoliko u prvom redu imam Vintur”, postao je slogan modnih kreatora širom sveta. Uslovljavanjem rasporeda modnih revija, u Italiji mnogi ironično tumače da je Vinturova na neki način i izašla u susret kreatorima kojima je za uspeh modne revije od fundamentalnog značaja njeno prisustvo.

„Ne mogu se skoncentrisati četrdeset i pet modnih revija u tri dana”, reči su Đorđa Armanija, jednog od retkih stilista koji su prethodnih dana podigli glas. Armani je putem najpoznatijeg italijanskog dnevnog lista „Republika” otvoreno apelovao na nepredviđenu promenu programa modnih revija u Milanu ističući da se tako najviše penalizuju upravo najmlađi stilisti za koje je Vinturova tobože toliko zainteresovana. Ipak, i Armani je bio „primoran” da pomeri svoj termin za jedan od tri ključna dana jer kako i sam kaže ima previše poštovanja prema štampi i ne bi bilo pristojno primorati novinare da čekaju još čitav jedan dan samo na njegovu modnu reviju.

Dostojanstvo nedelje mode u Milanu konkretno su spasli samo „Fendi” i „Prada” (koja je ujedno i modni ljubimac upravo direktorke „Voga”), odlučivši da, uprkos „nepremostivim” zahtevima, organizuju modnu reviju u četvrtak, 25. februara, bez prisustva gospođe Vintur, čime je konačno uravnotežen modni kalendar.

Od italijanskih dizajnera, na listi „sedam veličanstvenih” svetskih modnih kreatora Ane Vintur nalazi se jedino Prada. Organizovati modne revije bez Ane Vintur (koja je inspirisala i glavni lik u filmu „Đavo nosi Pradu”) predstavljalo je vrlo hrabru odluku koju mnogi u Italiji tumače kao pravu priliku neophodnu za osveženje brenda „mejd in Itali”.

Marina Lalović

[objavljeno: 23/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.