Izvor: B92, 07.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol opasan tokom trudnoće

Vašington -- Konzumiranje alkohola u trudnoći može da izazove poremećaj u ponašanju kod deteta kada uđe u period adolescencije, objavio je naučni časopis "Pedijatriks".

Istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja u Baltimoru (američka savezna država Merilend), na čelu s profesorkom Elizabet Dizni, došli su do tog zaključka ispitivanjem prošlosti 1.250 adolescenata prosečne starosti od 17 godina, posebno u vezi sa konzumiranjem alkohola od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane njihovih majki tokom trudnoće, preneli su francuski mediji.

Među tim mladima, oko 40 odsto je patilo od težih poremećaja ponašanja kao što su agresivnost, piromanija, rasejanost, sklonost ka krađi i drugih.

Tokom istraživanja je utvrđeno da je kod dece 31 odsto žena, koje su izjavile da su pile alkohol najmanje jednom dnevno tokom trudnoće, došlo do poremećaja ponašanja u periodu adolescencije. Taj procenat je, kod žena koje nikada nisu pile, iznosio 20 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.