Ajsberg salata: Popularan zeleniš

Izvor: Story, 15.Nov.2015, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajsberg salata: Popularan zeleniš

Posebna zbog svoje svežine i hrskavosti, brzo je pronašla svoje obožavaoce i postala značajana zbog činjnice da je bogata vitaminom K, koji je važan za našu krv i skelet

foto: shutterstock

Ova posebna sorta zelene salate u proteklih nekoliko godina postala je veoma popularna u domaćem ugostiteljstvu. Kako u domenu brze hrane, tako i u restoranskim varijantama. Zaštitni je znak popularne Cezar salate i odlično se slaže sa mesom, ribom i različitim prelivima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << Hrskava je i ukusna.

LEDENI BREG

Ajsberg salata, u prevodu ledeni breg, ime je dobila zbog toga što se transportovala u drvenim kutijama prekrivena ledom. Od kupusa i obične zelene salate razlikuje je to što je hrskava, kupuje se zamotana u celofan i može duže da ostane sveža u odnosu na druge.

JEDNOSTAVNA PRIPREMA

Za razliku od obične zelene salate, ajsberg ima kompaktnu glavicu, koja je svetlo zelene boje. Jednostavno se priprema, seče se na kriške ili se sama raspada na listiće. Obično se začini uljem i limunovim sokom i jede uz glavno jelo. Uz to, ajsberg salata ima tu osobinu da se idealno kombinuje i sa drugim salatama i prelivima, pa se sa njom prave različite kulinarske kombinacije.

DIJETETSKI PROIZVOD

Ima vrlo malo kalorija i ugljenih hidrata. Pogodna je za mršavljenje. Sadrži dijetetska vlakna, zbog čega daje osećaj sitosti, a pogodna je i za pravilno funkcionisanje probave. Bogata je vitaminom K, koji ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi, što je važno u slučaju krvarenja. Uz to, ovaj vitamin je bitan za čovekov skelet i smanjuje rizik od osteoporoze. Ova salata, kao i njene srodne varjante, moćan je antioksidans, jača i štiti organizam od prehlade i gripa, što je svrstava u nezaobilazne namirnice tokom hladnih meseci. Sadrži i vitamina A i C, kao i minerale kalcijum i gvožđe.

RECEPT

ICEBERG  OBROK

Vreme pripreme: 3 minuta

Broj ososba: 4

SASTOJCI

-    iceberg 100% ( cela kesa)

-    rukola (šaka)

-    dve konzerve tunjevine

-    jedna velika kruška

-    šaka suvog groždja

-    šaka oraha (četvrtine)

-    1 kašika maslinovog ulja, biber, so

PRIPREMA:

U veliku činiju sipati Iceberg 100% (već je oprana i iseckana za upotrebu). Dodati dve konzerve tunjevine, punu šaku rukole, jednu veliku krušku koja je prethodno iseckana na kockice, šaku oraha i šaku suvog groždja. Kompletan sadržaj izmešati i začiniti je kašikom maslinovog ulja. Dodati so, biber po želji i promešati.

SAŠA PLEĆEVIĆ

Saša Plećević poznatiji kao Dr Feelgood i stručnjak za zdrav život, ističe da su brojne prednosti zbog kojih sve one koji vode računa o liniji savetuje da poput mnogih Holivudskih zvezda, obrok započnu upravo salatom. Osim što je niske kalorijske vrednosti, salata podstiče pražnjenje creva, detoksikaciju i doprinosi nižem nivou masnoća. Feelgood otkriva da za sebe i svoju porodicu kupuje upakovanu i pripremljenu salatu, jer je proverena, i praktična.

ZELENA APOTEKA ZA HLADNE DANE ( FOTO – ICEBERG 100%)

Vrhunskog kvaliteta, hrskava i bogatog ukusa, Iceberg 100% proizvodi se na našim poljima i na principima zdrave hrane, više od 25 godina. U novom specijalnom pakovanju koje čuva svežinu i bogatstvo vitamina, Iceberg 100% na naše trpeze stiže iseckana, oprana i spremna za upotrebu. Zahvaljujući strogo kontrolisanoj proizvodnji i svetskim standardima, Iceberg 100%  sastavni je deo McDonaldsovih salata i sendviča, budući da je kompanija Iceberg salat centar ekskluzivni snabdevač povrćem McDonadsovih restorana, ali i mnogih renomiranih hotela, restorana i supermarketa. Sve rasprostranjenija na našem području, Iceberg salata kao i njene srodne varjante, moćan je antioksidans, jača i štiti organizam od prehlade i gripa, što je svrstava u nezaobilazne namirnice tokom hladnih meseci. Iceberg 100% odlično se kombinuje sa mesom, ribom, drugim povrćem, svežim voćem, pa čak i orasima, bademima i suvim groždjem. Iceberg 100% obogatiće vašu svakodnevnu, slavsku i posnu trpezu.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.