ANTIBEBI GEL UMESTO PILULA!

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANTIBEBI GEL UMESTO PILULA!

DENVER - Grupa američki naučnika saopštila je ovih dana na godišnjem sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu, održanom u državi Kolorado, da svakodnevno utrljavanje jednog bezbojnog gela u kožu ramena, ruku, nogu ili stomaka predstavlja sigurnu zaštitu žene od trudnoće!

Gel, zapravo, deluje na isti način kao i tradicionalna pilula za kontracepciju ali bez neželjenih pratećih efekata kao što su dobijanje u težini, mučnina i druge tegobe kao i slabljenje želja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za seksom. Klinička ispitivanja, kako piše časopis Nju sajentist, pokazala su da gel, upotrebljavan svakodnevno, vrlo efikasno obezbeđuje da kroz kožu žene u njen organizam stignu dovoljne doze hormona estrogen i progesteron što sprečava jajnike da svakog meseca "oslobode" jajašce. Gel deluje na sličan način kao kontracepcijki flasteri čija je funkcija da takođe u organizam žene "ubace" oba hormona ali koji imaju i mane jer su vidljivi i lako mogu da se odlepe i padnu.

Doktorka Rut Merkac, direktorka Sektora za kliničko istraživanje reproduktivnog zdravlja neprofitabilnog Saveta za populaciona istraživanja u Njujorku, odabrala je 18 žena-dobrovoljaca koje je zamolila da gel koriste sedam meseci. U ovom vremenskom periodu ni jedna nije ostala u drugom stanju niti je primetila bilo kakve neželjene pojave. Ocenile su da je gel, za razliku od antibebi pilula, odgovarao i ženama koje su dojile jer je koncentracija hormona u pilulama često znala da utiče na količinu mleka dojilja.

Učesnike skupa u Koloradu doktorka Merkac je obavestila da bi gel valjalo pažljivo koristiti: žene bi trebalo da utrljavaju minimalne količine gela samo jednom dnevno jer se u toku kliničkog ispitivanja pokazalo da je i mala količina gela izuzetno efikasna.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.