AL DENTE, MOLIM!

Izvor: Kurir, 15.Maj.2011, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AL DENTE, MOLIM!

Kad je reč o kuvanju testenine, postoji zlatno pravilo - uvek je kuvajte u slanoj vodi. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već „al dente“, kako bi rekli Italijani. To znači da je rezanac skuvan, ali još uvek žilav pod zubima.

Zabluda je da će vas boleti stomak ako dobro ne skuvate pastu. Istina je upravo obrnuta, slabije kuvana testenina se lakše vari.

Mnogi testeninu kuvaju u vodi u koju dodaju malo ulja, što je velika greška ukoliko testo služite sa sosom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Naime, ulje oblaže testeninu, pa ona u tom slučaju teško može da upije sos, koji treba da se veže za nju.

Važno je znati i to da se kuvano testo nikada ne preliva hladnom vodom.

I za kraj, postoji još jedno pravilo kojeg se svi Italijani strogo pridržavaju - testo se kuva u vodi tek kad svi gosti sednu za sto, da bi se jelo poslužilo sveže i toplo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.