5 neobičnih promena u našem telu koje se događaju zbog RASKIDA

Izvor: 24sata, 12.Nov.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 neobičnih promena u našem telu koje se događaju zbog RASKIDA

Ljubavna bol, pokazala su brojna istraživanja, nije samo emocionalna reakcija. Nakon raskida delovi mozga, inače zaduženi za procesuiranje fizičke boli, postaju znatno aktivniji. Telo ljubavnu bol doživljava kao opekotinu i izgaranje pod kožom, a takva ostavlja niz posledica na zdravstveno stanje organizma

Oslabljeno srce i problemi s krvnim pritiskom

Raskid veze ili razvod za posledicu ima hroničan stres koji nastaje kada se javlja osećaj gubitka kontrole, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << a posledica je učestali osećaj straha i panike. Za razliku od akutnog stresa kada je naše telo izloženo povremenim navalama adrenalina, kod hroničnog se kontinuirano proizvodi kortizol, hormon stresa.

On naime utiče na svaku ćeliju u telu, a posebno za krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Nesanica

Visoka količina kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju, tu se javlja i fizički stres jer nakon raskida krevet više ne delimo s voljenom osobom na šta telo reaguje nemirom koji ne dopušta odmor. Tad dolazi do najintezivnijeg stepena začaranog kruga u kom stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

Probavne smetnje

Probavni sistem i probavni organi su najskloniji promenama u funkciji nakon i najmanje količine stresa. Poznato je kako nervoza utiče na probavu, no dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput žgaravice, zatvora, proliva. Ako smo dugoročno uznemireni, naš živčani sistem nije u balansu pa dolazi do zatvora, nakupljanja otpadnih produkata u telu, a zatim do upalne reakcije u crevima, što prlja krv i može dovesti do vrlo raznolikih simptoma.

Gojenje

Dugoročni stres povezan je sa skupljanjem i zadržavanjem viška masnoće u području stomaka. Brojna su istraživanja pokazala da je visoka količina kortizola povezana s dodatnim trbušnim masnim naslagama pa čak i kod inače vitkih žena. Stres podstiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama, sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoća, šećera i soli i uzrokuje debljanje i povećava količinu kortizola.

Pad imunog sistema

Negativne misli i emocije uzrokovane raskidom ostavljaju veliki trag na imunitetu, telo se okreće protiv samog sebe. Učestali osećaj slabosti, prehlade i alergije javljaju se kao odgovor na oslabljeni imunološki sistem. Osim toga može doći i do autoimunih bolesti, posledica su im najčešće dugotrajni osećaji depresije, usamljenosti i socijalne izolacije.

Savet: Jedini lek koji pomaže nakon raskida veze je suočavanje s vlastitim negativnim emocijama koje nikako ne biste smeli ignorisati. Fizičke i emocionalne učinke raskida veze umanjiće preoblikovanje loših misli i samokritičnosti u pozitivne misli koje će podstaći buđenje optimizma.

Zdrave navike poput vežbanja, ishrane bogate mineralima i vitaminima, adekvatan odmor uveliko će promeniti rad tela i stvoriti zaštitu od stresa.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.