5 jela koja u Srbiji tamanimo svakodnevno proglašena su za najgora na svetu

Izvor: Luftika.rs, 06.Feb.2023, 18:19

5 jela koja u Srbiji tamanimo svakodnevno proglašena su za najgora na svetu

Gastronomski sajt Taste Atlas nešto je poput enciklopedije ukusa. U pitanju je svojevsrna onlajn kolekcija tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i autentičnih restorana.
Na sajtu je kategorisano preko 10.000 namirnica i pića – popularni, ali i zaboravljeni ukusi i mirisi svakog grada, kraja i sela na svetu.
Između ostalog, često imaju rang liste najbolje i najgore ocenjenih jela. Top listu najgorih jela na čitavoj planeti poslednji put su dopunili u januaru ove godine, a na >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << njoj se našlo nekoliko specijaliteta koja se rado jedu i u Srbiji.
Naglašavamo da poreklo ovih jela nije nužno vezano za Srbiju, ali ih često vidimo na našim trpezama.
Evo koja najgora jela sveta se često spremaju kod nas.
Salata Mimoza – 99. mesto Foto: Shutterstock Mimoza je tradicionalna ruska salata. Priprema se „slaganjem“ različitih sastojaka, a svaki je odvojen laganim slojem majoneza. Sastojci u orginalnom receptu uključuju ribu u konzervi, kao što su tunjevina, skuša, losos ili pastrmka, kuvana belanca i žumanca, luk, izmrvljeni sir, a ponekad i kuvani krompir i šargarepu.
Skoro svi sastojci koji se koriste u salati su sitno izrendani. Kuvana žumanca su najčešće završni sloj, pa otuda i naziv salate, jer izgleda slično prolećnom cveću. Salata se često ukrašava seckanim koprom pre serviranja.
Rezanci s makom – 45. mesto Foto: Shutterstock Jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja se poliva obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posipa makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas se smatra „sirotinjskim“.
Iako se obično vezuje za Češku, tačno poreklo jela još uvek nije poznato. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim rezancima od krompira, dok se domaća verzija iz Vojvodine zove rezanci s makom.
Krvavice – 34. mesto
Ovo meso se najviše jede u Hrvatskoj, posebno u zagorskim, istarskim, dalmatinskim i slavonsko-baranjskim krajevima. Osim u Hrvatskoj, kobasice se najčešće konzumiraju u Sloveniji i Srbiji. Prave se kuvanjem svinjske krvi, kože i iznutrica sa pirinčem i heljdom, ječmom ili kukuruznim brašnom, za razliku od većine drugih evropskih krvavica koje koriste zob ili ovsenu kašu kao punjenje.
Međutim, postoje brojne varijante krvavica i svaki kuvar ima svoj recept, tako da sastojci mogu varirati. Imena se takođe razlikuju, a zovu se i divenice, devenice ili kulenice. Ove kobasice se tradicionalno konzumiraju tokom zime kada se uz njih često dodaju kiseli kupus i kombinacija kuvanog krompira i dinstanog luka poznatog kao restovani krompir.
Makaroni salata – 29. mesto Foto: Shutterstock Salata od makarona je blago ljutkasta, hladna salata koja se sastoji od testenine prelivene majonezom. Testenina mora biti prekuvana jer pomaže da upije preliv.
Neki izvori kažu da je najraniji recept za salatu od makarona objavljen 1962. godine, a jelo je steklo popularnost početkom osamdesetih, dok drugi izvori kažu da je jelo bilo popularno širom kontinentalne Amerike početkom 20. veka.
Pihtije – 24. mesto Foto: Shutterstock Tradicionalno rusko jelo koje se sastoji od mesa u želatinu – jako popularno u Srbiji. Rusi pihtije zovu „kholod“, što znači hladno, a odnosi se na činjenicu da se uvek služe hladne. Veruje se da je jelo steklo popularnost tokom 19. veka, a najviše su ga konzumirale sluge u to vreme.
Pihtije se služe kao predjelo, a preporučuje se uparivanje sa jakim sosom od rena, malo senfa i čašom votke (kod nas rakije).
Izvor: Nova
Top 10 sirotinjskih jela koje čuvaju kućni budžet, a bila su na trpezi naših baka (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.