21 kandidat za nova svetska čuda

Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

21 kandidat za nova svetska čuda

(Ajfelov toranj, Beta)

Ženeva -- U užem izboru našla se 21 kandidatura za nova svetska čuda, a pobednici će biti proglašeni 7. jula u Lisabonu.

Više od 70 miliona ljudi glasalo je putem Interneta i telefona za izbor sedam novih svetskih čuda, objavio je danas londonski Tajms. Kampanju "Novih sedam svetskih čuda" započeli su 1999. godine Švajcarac Bernar Veber i njegova fondacija, sa više od 200 nominacija iz čitavog sveta.

Broj kandidata smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je telefonskim i Internet glasanjem na 77 prošle godine, da bi zatim komisija sastavljena od arhitektonskih stručnjaka, na čelu sa bivšim generalnim direktorom Uneska Federikom Majorom, sastavila konačnu listu od 21 kandidata.

U finalu su, između ostalih: Stounhendž, Akropolj, Koloseum u Rimu, Kineski zid, statua Hrista spasitelja u Rio de Žaneiru, Aja Sofija u Istanbulu, Kremlj i crkva Vasilija blaženog u Moskvi, statue na Uskršnjem ostrvu, Maču Pikču u Peruu, Angor Vat u Kambodži, Čičen Ica u Meksiku, grad Petra u Jordanu, Tadž Mahal, Ajfelova kula, opera u Sidneju.

Od sedam svetskih čuda staroga sveta samo još velike piramide u Gizi odolevaju zubu vremena. Davno su nestali Semiramidini viseći vrtovi, statua Zevsa u Olimpiji, Artemidin hram u Efesu, Mauzolej u Halikarnasu, kolos sa Rodosa kao i svetionik na Farosu. Retko ko može danas i da navede svih sedam čuda starog sveta, što je i jedan od povoda da se ova akcija organizuje, kaže Tija Viring, šef odnosa sa javnošću kampanje za izbor "Novih sedam čuda".

Zahi Havas, načelnik Vrhovnog saveta za spomenike Egipta, zadovoljan je da su i piramide u najužem izboru, ali smatra da bi one morale biti na listi i bez glasanja:

Lista sedam svetskih čuda starog sveta, na osnovu različitih antičkih izvora, nastala je u ranom srednjem veku, mada se pripisuje Filonu Vizantijskom, koji je živeo u 2. veku pre nove ere.

Unesko ne podržava ovu akciju i kritikovao ju je zato što je bez naučnog utemeljenja, kao i zbog toga što odražava mišljenje samo onih koji imaju pristup Internetu. Unesko takođe smatra da je cela akcija čisto komercijalnog karaktera.

Glasanje će biti zaključeno 6. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.