КРИВОШИЈСКИ УСТАНАК 1869.

Izvor: Objava, 25.Feb.2019, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

КРИВОШИЈСКИ УСТАНАК 1869.

Запосевши по завршетку Наполеонових ратова Боку которску 1814, Аустрија је обећала њеном становништву да ће поштовати њихова самоуправна права која су уживали под Венецијом, а пре свега ослобођење служења у редовној војсци. Али, Монархија је повластице постепено сужавала, да би 1868. године донела Општи војни закон, којим је војна обавеза проширена и на становништво которског округа. По том закону Бокељи су морали предати оружје и нису се смели удаљити из свог краја до 24. године старости, односно до одслужења војног рока.

Тим законом била је угрожена егзистенција Бокеља, јер им је морепловство било главни материјални извор за живот. Становништво је, због тога, спалило у јесен 1869. устројене регрутне спискове, при чему се испољила и решеност за оружани отпор. Он је већ 7. октобра 1869. отпочео у Кривошијама.

Кривошије су кршки планински крај североисточно од Боке которске. О његовом становништву Вук Караџић у свом тексту о Боки которској из 1836. пише: "Гдјекоји Кривошијани, који су понајвише ускоци из Херцеговине, и четују кашто по Херцеговини као и Црногорци, то јест убијају и харају Турке. Истина да правитељство то забрањује, али они опет чине..."

Устаници су већ другог дана напали караулу Драгаљ у Кривошијама. Из Кривошија устанак се проширио на Грбаљ. Устаничке снаге износиле су 500-600 Кривошијана и око 1.000 Грбљана. Аустро-Угарска је против њих ангажовала пет пешадијских пукова, три ловачка батаљона и неколико артиљеријских јединица. Устаници су нападали аустријске колоне и држали у опсади карауле Драгаљ и Црквице. Они су успели да 18. новембра 1869. потуку јачи аустро-угарски одред у Ханском кланцу. Бојећи се проширења устанка, Аустро-Угарска је поставила задатак новом намеснику Далмације, Гаврилу Родићу, да се с устаницима споразуме, у чему је он и успео, склопивши с њима споразум о обустави борбе 11. јануара 1870. Он је прихватио и ове захтеве устаника: амнестија за учеснике устанка, укидање забране слободног ношења оружја и војне обавезе за которски округ, и накнаду материјалне штете.