НИЋИФОР ДУЧИЋ (1832-1900) О ПОЧЕЦИМА ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ ПОД ТИМ ИМЕНОМ

Izvor: Objava, 16.Avg.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

НИЋИФОР ДУЧИЋ (1832-1900) О ПОЧЕЦИМА ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ ПОД ТИМ ИМЕНОМ

У почетку, дакле, 16. вијека, кад се војвода Ђурађ Црнојевић са свијем одсели с Цетиња у Мљетке, и кад се племенски главари почеше прикупљати око цркве и тадашњег митрополита Вавила, поче то име добијати политичко државно значење, које су црногорски сусједи постојано називали и писали: Мљечићи "Монтенегро"; а Турци "Карадаг".

Од чега је Црна Гора тако прозвана, мучно је то поуздано утврдити. Старци у Црној Гори, које сам за то питао, одговорише ми: "прозвана је по имену Црнојевића Ива". А тако мисли и Д. Милаковић, писац до сада најбоље црногорске историје, који то питање није критички расправио, ни начисто извео.

Неки писци мисле да је Црна Гора тако названа са честе погибљи турске војске у њезинијем кланцима и клисурама.

Племенска подвојеност, међусобна мржња крвне освете довеле су Црну Гору тада до слабости, тако да су нека племена уз пркос другима почела давати харач скадарском везиру! Тако несрећно стање трајало је све до краја 17. вијека и владике Данила. Тај мудри и јуначки владика, пошто је и сам пострадао од Турака у Подгорици, науми и у договору с поузданијем племенским главарима особито с Мартиновићима с Цетиња, који су се непрестано Турцима одупирали, истријеби све потурице у Црној Гори 1702. год. Тада се Црна Гора опет поврати у своје пређашње међе, које је имала у почетку 16. вијека, и које сам мало прије обиљежио. И од тада је Црна Гора једнако била страшна Турцима, била њихова гробница.