ПАД БЕОГРАДА ПОД ТУРСКУ ВЛАСТ 1521. ГОДИНЕ

Izvor: Objava, 05.Jul.2018, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ПАД БЕОГРАДА ПОД ТУРСКУ ВЛАСТ 1521. ГОДИНЕ

Турци су освојили Београд 1521. године. Припреме за овај поход вршене су у Турској веома брижљиво, а покренуо их је, одмах по ступању на престо, Сулејман Величанствени (1520-1566).

Прилике у Београду потпуно су одговарале турским намерама. Град се налазио у веома лошем стању, запуштен. Банови нису могли да се супротставе великој турској офанзиви, чак и да су предузели све што су могли.

За разлику од својих претходника, Сулејман је кампању започео пресецањем могућих веза Београда са Угарском. У јулу 1521. године су заузети Шабац и Земун.

После тога опсада Београда је прешла у последњу фазу. Крајем јула пред град је стигла главнина турске војске на челу са султаном. Његов логор се налазио код Земуна, одакле је посматрао развој борбе. Напад је био организован с три стране: са савске, с обале Дунава и Ратног острва. Почетком августа почели су први напади на опсађени Београд, усмерени пре свега на Доњи град који су преко Саве нападали јаничари Пири-паше. Браниоци Доњег града нанели су јаничарима огромне губитке, али су се ипак морали повући у Горњи град. У Будиму се већ 10. августа знало да је варош заузета и да се становништво и војска налазе у тврђави, која још увек пружа отпор непријатељу. Предаја града била је само питање времена. Пошто помоћ није стизала, последњих дана августа заповедници града су ступили у преговоре са султаном.

За предају тврђаве тражили су слободан прелаз за све браниоце. Пошто је султан прихватио овај предлог, Београд је Турцима предат 29. августа и први одреди јаничара ушли су у београдску тврђаву. Одмах су истакнуте разнобојне турске заставе на градским кулама, а војска и становништво напуштали су Београд. Неколико дана касније султан Сулејман Величанствени прешао је у Београд и пошто је разгледао град, наредио је да се обнови и да се хришћанске цркве претворе у џамије. Београд је снабдевен јаком војном посадом, великим бројем топова и потребног оружја. Пошто су обављени најважнији послови и награђени заслужни појединци, султан је напустио пограничне области које је обишао на свом повратку у Цариград. Турци нису наставили ратовање у Угарској. Циљ похода је било освајање Београда.

И док је угарски део посаде напустио град и одвезао ce бродовима на север, султан је, упркос датим обећањима, део српских бранилаца и становника преселио у Цариград.