10 ustaljenih životnih mitova

Izvor: Adriatalk.com, 12.Nov.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 ustaljenih životnih mitova

Današnje doba svakako se karakteriše kao moderno, ali i pored toga postoje duboko usađena ubeđenja među populacijom širom sveta. Neka od ovakvih problematičnih ubeđenja, toliko su uvrežena kao istinita da su nas o tome učili u školi, dajući legitimitet tačnosti informacija. No bilo kako bilo, sve više se podstiče pravo činjenično stanje po pitanju tačnosti ovakvih informacija, te ćemo i mi razjasniti neke od njih.

Mit br. 1: Šećer podstiče hiperaktivnost kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Adriatalk.com << dece

Sve dosadašnje studije pokazale su da se hiperaktivnost javlja i kod dece koja su na specijalnim dijetama koje isključuju upotrebu šećera.

Mit br. 2: Alkohol zagreva telo

Alkoholna pića ne zagrevaju telo, već naprotiv, spuštaju celokupnu telesnu temperaturu. Naime, unošenjem alkohola u orhanizam proširuju se krvni sudovi koji su blizu kože, odakle se stvara zavaravajući osećaj topline.

Mit br. 3: Želudac vari žvakaću gumu sedam godina

Istina je da želudac uopšte ne može da svari žvakaću gumu, i da se ona odmah odstranjuje iz tela putem probave.

Mit br. 4: Hrana pre plivanja izaziva grčeve u mišićima

Jelo pre plivanja ne izaziva grčeve u mišićima, najveći izazivač je alkohol. Međutim, ukoliko previše pojedete pre plivanja, pun stomak može izazvati kratak dah.

Mit br. 5: Bikovi napadaju ljude koji nose crveno

Bikovi ne razlikuju boje. Samim tim, ne napadaju ljude u odeći crvene boje. Ovaj mit nastao je zbog crvenog platna kojim toreadori izazivaju bikove na napad. Ono na šta bikovi zapravo reaguju u ovim situacijama jesu pokreti platnom, koje oni doživljavaju kao pretnju.

Mit br. 6: Napoleon je bio niskog rasta

Napoleon je bio visok 170cm, što iako za današnje vreme jeste nizak rast za osobu muškog pola, za tadašnji period nije bilo tako. Naime, u Francuskoj, za muškarce u doba Napoleona, visina od 170cm je predstavljala nešto iznadprosečnu visinu.

Mit br. 7: Ljudi imaju 5 čula

Savremeni naučnici smatraju da ih imamo oko 20, uključujući ravnotežu, pokret, bol i sl.

Mit br. 8: Različiti delovi ljudskog jezika zaduženi su za razlikovanje različitih ukusa

Ne postoje različiti delovi za ukuse.

Mit br. 9: Ne treba buditi one koji hodaju u snu

Jedina šteta koja se može naneti ovim ljudima jeste da mogu da dobiju osećaj zbunjenosti. Više štete mogu imati ako zapnu o neki predmet hodajući u snu ili udare u njega.

Mit br. 10: Vikinzi su izmislili šlemove sa rogovima

Istina je da je ovaj šlem izmišljen u 19. veku, od strane dizajnera kostima za Vagnerovu operu.

Nastavak na Adriatalk.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Adriatalk.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Adriatalk.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.