10 navika zbog kojih koža brže stari

Izvor: Mondo, 04.Jul.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 navika zbog kojih koža brže stari

Niko ne želi da ostari ranije nego što mora – da biste sprečili prerano starenje, rešite se ovih navika.

Često su "male stvari" te koje dovode do preranog starenja, ali srećom, te navike možete da izbacite iz života.

Previše ležite

Mnogi vole da dođu s posla i ostatak dana provedu ležeći ispred televizora. Na taj način se opuštaju, ali imajte na umu da ako niste redovno fizički aktivni, to će se videti i na vašem licu.

Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << toga, ukoliko trošite manje od 500 kalorija dnevno, izlažete se opasnosti od rane smrti. Nedostatak fizičke aktivnosti povezuje se sa brojnim bolestima, poput dijabetesa, srčanih bolesti i kancera.

Učinite sebi uslugu, budite fizički aktivni – i zdravlje i koža će vam biti zahvalni!

Previše pijete

Poneko piće tu i tamo neće da vam naškodi, ali ako popijete više od nekoliko pića nedeljno, "požurujete" starenje kože.

Dok je s jedne strane čak i preporučljivo ponekad popiti alkoholno piće, preterivanje u tome nije dobro. Preterana konzumacija alkohola nije dobra pre svega za srce i jetru, ali ni za kožu – bore se brže javljaju.

Pušite

Cigarete i lepa, zategnuta koža jednostavno ne idu zajedno. Pušenje ima negativan efekat na gotovo svaku ćeliju u telu, doprinosi riziku od bolesti, a nije dobro ni za kožu. Dobra vest je da ćete ubrzo po prestanku pušenja primetiti da vam je koža svežija i zdravija, te da se proces starenja usporava.

Pijete na slamku

Mnogi vole da u piću uživaju polako, na slamku, ali to ubrzava pojavu bora. Naime, dok pijete na slamku morate malo da "napućite" usne, a to podstiče pojavu linija oko usana, zbog čega izgledate starije.

Ne koristite zaštitnu kremu

Zaštitnu kremu treba da nanosite na kožu bez obzira na to koje je godišnje doba, ali naravno, najvažnije je da to radite leti, kada je i zračenje veće.

Čak i ako na suncu provedete samo 15 minuta bez zaštitne kreme na koži, koža će biti oštećena. A ako ste često na suncu bez zaštitne kreme, vremenom se ta oštećenja "talože", čineći da izgledate starije.

Ne spavate dovoljno

Što ste stariji, to je važnije da spavate dovoljno. Ponekad je teško uklopiti dovoljno sna sa svim drugim obavezama, ali je važno, pre svega zbog zdravlja, a zatim i zbog kože. Ako ne spavate dovoljno, izgledaćete umorno i starije.

Jedete slatkiše

Svi vole da ponekad pojedu omiljenu čokoladicu, sladoled, keks... I to je sasvim OK, ali ne treba u tome da preterujete.

Kao što već znate, šećer u većim količinama nije dobar za zdravlje, a ni za kožu. Naime, šećer se lepi za proteine da kreira nove molekule, a to praktično znači da "napada" zaštitne proteine kože, koji su važni za njenu elastičnost.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Za sjajnu, glatku i zdravu kožu, voće i povrće su neophodni u ishrani. Stručnjaci kažu da je za kožu najbolje jesti raznobojno voće i povrće, a bilo bi dobro i da unosite dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Pod stresom ste

OK, stres definitivno nije navika, više posledica okolnosti, ali imajte na umu da stres nije dobar ni za zdravlje ni za kožu, pa je važno da nađete neki način da se oslobodite stresa. Pokušajte da identifikujete okidače stresa, meditirajte, šetajte, slušajte muziku, radite bilo šta što će vam pomoći da se opustite.

Jedete samo kad ste mnogo gladni

Verovatno mislite da time činite uslugu svom telu, ali činjenica je da se lako prejedete ako ste mnogo gladni, a to dovodi do viška kilograma i ubrzanog starenja. Jedite zdrave grickalice između obroka, kako biste sprečili prejedanje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.