ИВО ЛОЛА РИБАР

Izvor: Objava, 27.Nov.2020, 11:49

ИВО ЛОЛА РИБАР

Политичар и народни херој Иво Лола Рибар рођен је 23. априла 1916. године у Загребу. Пореклом је с Кордуна.

Прва два разреда основне школе полаже приватно у Карловцу, а даље школовање наставља у Београду, где завршава правне науке. Повремено слуша уз то и предавања из политичке економије у Женеви.

Определио се врло рано за идеологију научног социјализма као свој поглед на свет.

Захваљујући свом блиставом уму, широком образовању, говорничком дару и организаторским способностима, Лола од 1935. године постаје један од главних руководилаца револуционарног студентског покрета на Београдском универзитету и члан Акционог одбора. Исте године постаје члан Савеза комунистичке омладине Југославије, а годину дана касније члан Комунистичке партије Југославије.

Веома је активан и у међународном омладинском покрету. Учесник је Међународне омладинске конференције за мир у Бриселу 1936. и Светског омладинског конгреса за мир у Женеви 1936, где је запажен његов рад на стварању јединства младих у борби против фашизма. Радио је 1937. у Паризу у Секретаријату Светске студентске заједнице за мир, слободу и културу.

Доласком Тита на чело Централног комитета КПЈ, Лола 1937. године постаје руководилац Централне омладинске комисије при ЦК КПЈ, која ће 1938. прерасти у Централни комитет СКОЈ-а. Почетком маја 1938. ушао је у привремено руководство КПЈ у земљи, које је организовао Тито. Као руководилац СКОЈ-а, учесник је на саветовању ЦК КПЈ маја 1939. и руководилац Пете земаљске конференције СКОЈ-а. На Шестој конференцији СКОЈ-а 1940. поново је биран за секретара ЦК СКОЈ-а, а на Петој земаљској конференцији КПЈ за члана ЦК КПЈ.

После априлског рата, један је од најближих Титових сарадника у покретању и организовању Народноослободилачке борбе. Члан је Врховног штаба Народноослободилачке војске Југославије од његовог оснивања и као такав организује оружане борбе у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији. Руководи Првим антифашистичким конгресом 1942, када се формира Уједињени савез антифашистичке омладине Југославије. Октобра 1943. одређен је за шефа прве војне мисије НОВЈ при штабу Савезничке команде за Средњи исток у Каиру. Погинуо је 27. новембра 1943. године на Гламочком пољу од немачког бомбардовања пре полетања авиона.