БИТКА У ТЕУТОБУРШКОЈ ШУМИ

Izvor: Objava, 02.Okt.2020, 15:53

БИТКА У ТЕУТОБУРШКОЈ ШУМИ

У септембру 9. године катастрофална вест је потресла град Рим и целу Италију: на крајњем северу Римског царства, у области племена Херуска, у Теутобуршкој шуми, Германи су навукли у клопку три римске легије заједно са помоћним трупама и потпуно их уништили. Двадесет хиљада римских војника изгубило је живот, због чега се њихов командант Публије Квинтилије Вар убио. Орлови три легије, света римска обележја, пали су у германске руке. Како се то догодило?

Вар је као гувернер имао задатак да у Германији успостави римску провинцију између река Рајне и Лабе. Област источно од Рајне, границе Римског царства, насељавала су бројна германска племена. Било је много различитих племена која су међусобно ратовала. За њих је, у ствари, Гај Јулије Цезар увео заједнички назив "Германи", који је првобитно био име једног племена. Да би се ставила тачка на њихове учестале нападе, цар Октавијан Август је одлучио да римску границу прошири до реке Лабе. Римљани су већ имали неколико великих војних логора на Рајни и Дунаву: Vеtеrа (Ксантен), Mоgоntiаcum (Мајнц) и Cаrnuntum (Бад Дојч Алтенбург). Они су били полазне тачке за све војне експедиције. Пете године нове ере Тиберије, Августов посинак, је опловио данско копно и стигао до Балтичког мора. Две године касније Германија је била покорена у толикој мери да је Вар постављен за намесника и прикупљан је порез. Међутим, германска племена су подигла устанак који је Вар са три легије и помоћним трупама кренуо да угуши.

Римљани су се враћали са реке Везера у своје зимовнике на Рајни, када је Херман Арминије, кнез Херуска, навео римску казнену експедицију у непознату област. Арминије је служио више година у римској војсци, чак је стекао римско грађанско право. Вративши се у своју домовину он се представљао Вару као пријатељ Римљана, док је тајно подстрекивао Херуске и остала германска племена да се уједине и побуне против Римљана.

Теутобуршка шума је планински гребен у данашњој Немачкој. Овде су Херусци из заседе, изненада, жестоко напали римску војску коју је Арминије, у договору са устаницима, намамио у клопку. Римљани, за које је проблем био непроходан терен, претрпели су тежак пораз. Када је чуо вест о катастрофи своје северне армије, цар Август је завапио: "Vаrе, lеgiоnеs rеddе!" ("Варе, врати ми легије!"). Не часећи часа скупио је све расположиве трупе и послао их као помоћ у провинцију Германију. Тиберије, који је постао врховни заповедник трупа у Германији, успео је да одбрани границу и спречи даље надирање Германа.

Животи обојице војсковођа супротстављених у бици у Теутобуршкој шуми окончани су насилном смрћу: Вар је, као што је већ речено, након пораза извршио самоубиство, док су Арминија, десет година након победе над Варом, убили рођаци јер је постао сувише моћан.

Победом у Теутобуршкој шуми Германи су повратили своју независност.