ПОГИБИЈА МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА

Izvor: Objava, 29.Sep.2020, 11:22

ПОГИБИЈА МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА

"Једном људи дају реч. Она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко" говорио је Милан Тепић, мајор Југословенске народне армије и последњи народни херој Југославије, рођен 26. јануара 1957. године у селу Комленац, у Поткозарју.

У септембру 1991. године Југославије се у крви распада по националним шавовима, па тако и њена војска. Војници из бригаде у Бјеловару дезертирају, а у
складишту борбених средстава "Барутана" у шуми Беденик, северозападно од Бјеловара, остаје их свега десетак, са све тројицом старешина. Мајор Тепић, који се почетком септембра нашао у складишту на Беденику ради организовања његове одбране, наређује да се прилази складишту поново минирају, сумњајући да његов претходник на тој дужности није то добро урадио.

Мајор Тепић је потом својим војницима предочио план у случају пада складишта муниције - дићи ће у ваздух и објекат и себе! Рекао им је да ће их о томе на време обавестити, како би се на време склонили на безбедно. Од тада се Тепић затворио у један објекат, а време је проводио са детонатором у руци, не дозвољавајући да неко покуша да га спречи у његовој намери. У просторију у којој је боравио мајор Тепић, у којој се налазила само клупа и војнички кревет, на којима су биле слике мајорових сина и кћерке, могао је да уђе само један војник.

Припадници Збора народне гарде (ЗНГ) Републике Хрватске у недељу 29. септембра 1991. године крећу у општи напад на све војне објекте ЈНА у гарнизону Бјеловар, који су већ 15 дана били под тоталном блокадом.

Припадници Збора народне гарде су надирали, а војници ЈНА се под борбом повлачили у последњи заклон. Када је постало јасно да се складиште више не може одбранити, као и да су његови војници у безбедном простору, Тепић је активирао детонатор. Над околицом Бјеловара одјекнула је страховита експлозија. Хрватски медији су извештавали да се печурка над Бедеником могла видети из Мађарске. Страдали су Тепић и војник, деветнаестогодишњи Стојадин Мирковић, који, унаточ Тепићевој наредби, није хтео да се преда.

Поред Тепића и Мирковића, у експлозији је погинуло и 11 хрватских војника, који су се превише приближили складишту.

Председништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је
крајем 1991. прогласило мајора Милана Тепића народним херојем, последњим и јединим у протеклом рату, док је војника Стојадина Мирковића 31. децембра 1999. године председник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић одликовао Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

У Бјеловару се пак 29. септембар слави као Дан града и Дан бјеловарских бранитеља.