Водич за жене: Како пронаћи средства за вашу предузетничку идеју

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Okt.2023, 15:40

Водич за жене: Како пронаћи средства за вашу предузетничку идеју

Имате идеју али се питате како пронаћи подршку и средства да остварење свог предузетничког сна. Портал Војводина уживо је разговарао са Иваном Крсмановић, директорком Завода за равноправност полова. Том приликом сазнали смо више о конкурсима који су актуелни, примерима праксе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << које ова институција негује годинама и континуирано унапређује и плановима за наредну, јубиларну годину. Фото: Freepik/senivpetro Тренутно су акуелна два конкурса које је Завод расписао уз подршку и помоћ Покрајинске владе.
Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за подршку развоја и афирмације женског предузетништва расписан је претходне недеље и биће отворен до 1. новембра. Жене предузетнице које су 51% власници малих и средњих предузећа И у којем је жена одговорно лице за пословање и управљање тј. директорка, имају могућност да се пријаве. Максималан износ вредности опреме за које могу да траже средства износи 400.000 динара. Ове године смо унели новине, па тако имају могућност да се за 20% од тог износа финансира и репроматеријал.
Оно што је такође ново јесте, да смо ове године хтели да пружимо подршку младим предузетницама у послу, јер ће све жене које су своје фирме отвориле закључно са даном отварања конкурса моћи да аплицирају. Дакле, критеријуме смо прилагодили младим предузетницама јер су до сада увек у предности биле оне које су дуже у бизнису а мислимо да њима треба дати ветар у леђа и подршку. Ово је нешто што се већ годинама спроводи и што има велики одјек јер је конкретна помоћ Покрајинске владе рекла је Ивана Крсмановић за портал Војводина уживо.
Други конкурс који смо отворили, трајеће нешто краће, у питању је Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава јединицама локалних самоуправа са територије АП Војводине за финансирање израде Локалних акционих планова и реализације активности из Локалног акционог плана за унапређење родне равноправности. Током прошле године, на оваквом конкурсу су неким општинама већ одобрена средства, те су све општине које још увек немају свој локални акциони план добро дошле да аплицирају.
Осврнули смо се и на оно што је Завод урадио у протеклом периоду. Ове године, 23. септембра, одржан је 14-ти по реду, Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини, који се традиционално обележава од 2009. године. Основна мисао и идеја сајма јесте да се подрже и промовишу жене са села и оно што умеју да праве јер су оне као друштвена група често невидљиве и маргинализоване. Наша намера је да упознамо јавност са активностима удружења жена са села и укажемо на њихов потенцијал у локланој заједници јер оне често због неповољне финансијске ситуације и недовољно информација нису у могућности да имају приступ тржишту.
Пракса је да се сајам сваки пут одржи у другој општини АП Војводине те је тако ове године одржан у општини Алибунар, тачније на популарном излетишту Девојачки бунар. На Сајам се пријавило преко 200 удружења. Имали смо изузетну част што је Сајму присуствовао министар одбране Милош Вучевић а добили смо и подршку испред кабинета председника Александра Вучића, те је саветница за социјална и здравствена питања, Верица Лазић дошла да поздрави удружења, рекла је Ивана Крсмановић за портал Војводина уживо.
Од наредне године планирамо и већ радимо на томе да то више не буде само једна манифестација на нивоу године већ да кроз разне манифестације подржавамо жене из руралних подручја и континуирано им омогућавамо бољи пласман производа. Такође, планирамо умрежавање са регионом, са сличним институцијама у региону, где би жене са села могле да остваре нове контакте, да виде инспиративне примере добре праксе, да размењују искуства.
Следећа, 2024. година, јесте година јубилеја, 20 година од оснивања Покрајинског завода те ћемо гледати да цела година буде у том знаку. У септембру следећег године, планирамо да направимо једну велику манифестацију. Даље је у плану, умрежавање са сличним институцијама у региону, затим повезивање са страним амбасадама у виду неких састанака, конференција, предавања на ову тему поделила је са нама директорка Завода за равноправност полова. Ово је хоризонтална тема и родна равноправност може да буде интересантна тема за различите програме које финансирају, како домаћи, тако и медјународни донатори.
Један наредни правац у свом деловању видимо у повезивању са пројектним партнерима, где заједно са другим и сличним институцијама можемо да учествујемо као партнер на неком од пројеката.
Тренутно имамо актуелне конкурсе које спроводимо, подршку јединицама у локалној самоправи, подршку цивилном сектору, издавачку делатност, подршку женама из руралних подручјима и афирмацију женског предузетништва.
Penzionerima sa najmanjom penzijom biće umanjeni računi za struju za 1.000 din

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Водич за жене: Како пронаћи средства за вашу предузетничку идеју се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.