Izvor: Objava, 21.Avg.2020, 08:56

МИЛАН МРАОВИЋ-СИМИЋ

Партизански командант и народни херој Милан Мраовић-Симић рођен је 6. октобра 1919. године у Вргинмосту, на Кордуну. Нижу гимназију похађао је у Осијеку, а трговачку академију у Дарувару и Карловцу.

Већ као ђак истицао се својим напредним опредељењима.

Окупацију Југославије 1941. године дочекује на одслужењу војног рока. Избегава заробљавање и враћа се у родни крај, где се одмах укључује у припреме за оружани устанак. У августу 1941. године истиче се у борби за освајање Бовића, првог ослобођеног општинског седишта на Кордуну, а посебну храброст и сналажљивост исказује у вишедневним борбама с усташама и домобранима, приликом њихове офанзиве на северни део котара Вргинмост, крајем 1941. и почетком 1942. године. Тада је примљен и у чланство Комунистичке партије Југославије.

Половином априла 1942. године напушта Кордун и с водом одабраних бораца прелази преко Купе у Покупље и Жумберак. У току лета те године Симићев вод улази у састав новоформираног партизанског батаљона "Јосип Краш" на том подручју, а Симић ускоро постаје његов командант. Ту дужност врши и у саставу 13. пролетерске бригаде "Раде Кончар" у коју је његов батаљон ушао у новембру 1942. године.

Симићев батаљон води бројне и тешке борбе с усташко-домобранским, немачким и белогардејским јединицама на подручју Покупља, Жумберка и Беле крајине у Словенији.

Био је један од најсмелијих и најомиљенијих партизанских команданата на том подручју. Погинуо је 21. августа 1943. године у Доњој Купчини код Писаровине, приликом пробоја његовог батаљона из немачко-усташког окружења.