ЗОРАН ЂИНЂИЋ

Izvor: Objava, 01.Avg.2020, 09:09

ЗОРАН ЂИНЂИЋ

Доктор филозофије и српски политичар и државник Зоран Ђинђић рођен је 1. августа 1952. године у Босанском Шамцу. Школовао се и живео у Београду, где је на Филозофском факултету дипломирао 1974. године. Од 1977. до 1990. боравио је у СР Немачкој на више универзитета и института друштвених наука - Констанц, Бон, Франкфурт. Докторирао је 1979. године.

Један је од оснивача Демократске странке, биран за председника Извршног одбора (1990) и председника (1994) странке. За председника ДС је биран још 1998. и 2000. године.

Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ, и градоначелник Београда. Био је професор на Филозофском факултету у Новом Саду.

Ђинђић је био један од најзначајнијих опозиционих лидера у време владавине Слободана Милошевића, у чијем је свргавању с власти 5. октобра 2000. године имао водећу улогу.

За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године. Харизматичан премијер био је убеђен да је убрзаним реформама могуће створити државу достојну својих грађана. Мислио је да зна начин борбе против организованог криминала. Постављао је и тешка питања сматрајући да се не смеју прећуткивати национални интереси. Упозоравао је да ће, уколико буде отимано Косово, тражити нови Дејтон.

Зоран Ђинђић је убијен у атентату 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Србије. Унаточ бројним анализама и књигама које су написане, и даље је нејасно који су мотиви његовог убиства.

Добитник је више међународних награда у области политике, за међународно разумевање и људска права, и за допринос спровођењу демократских и економских реформи у централној и источној Европи.

Аутор је књига: "Субјективност и насиље", "Јесен дијалектике", "Југославија као недовршена држава". Био је главни и одговорни уредник часописа "Тhеоriа", гласила Филозофског друштва Србије.