У водичу за британске краљевске драгуље коришћен расистички израз више пута

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 12:51

У водичу за британске краљевске драгуље коришћен расистички израз више пута

Водич за колекцију драгуља британске краљевске породице, у којем се расистички израз појављује више од 40 пута, уклоњен је са сајта „Ројал Колекшен Траст“ (РЦТ), саопштено је из ове установе. Фото: Танјуг/Aaron Chown/Pool Photo via AP Каталог „Старински и модерни драгуљи“, објављен 2008. године, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уклоњен је прошле недеље са интернет странице ове организације која надгледа стање експоната краљевске колекције, након што јој је скренута пажња на поновљену употребу застарелог израза, који се користио у водичу за описивање људи афричког порекла који се појављују на драгом камењу у публикацији, преноси лондонски „Тајмс“.
Један брош у каталогу је описан као: „Глава црнца у трочетвртинском профилу с десне стране, са минђушом у облику бисера. Ова врста црначке главе налази се на неколико камеја из 16. века.“ На другом опису предмета који приказује белу особу наводи се да „иако користи тамне слојеве камена за профил, црте нису црначке“.
Ким Џонсон, посланик лабуриста и члан парламентарне групе која се бави расним питањима изјавио је да постоје они који ће рећи да је употреба таквих израза безопасна и да оно осликава нека прошла времена, али да је сваки црни Британац данас болно свестан наслеђа таквог језика.
Портпарол организације саопштио је да је каталог „Старински и модерни драгуљи“ објављен 2008. године и да се сада више не штампа, а да су одговарајући записи о предметима, који користе ажурирану терминологију доступни на сајту „Ројал Колекшен Траст“.
Australija: Čopor dingo-pasa napao džogerku na ostrvu K’gara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У водичу за британске краљевске драгуље коришћен расистички израз више пута се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.