ЏОРЏ ВАШИНГТОН

Izvor: Objava, 15.Dec.2019, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ЏОРЏ ВАШИНГТОН

Џорџ Вашингтон је био амерички војсковођа и државник, први председник САД. Сматран оцем своје нације, Вашингтон је показао способност руковођења, стоицизам и интегритет, захваљујући којима је стекао широку популарност. Рођен је 22. фебруара 1732. у имућној породици у Округу Вестморланд, у Вирџинији. Стекао је војно образовање и истакао се у последњем рату против Француза и Индијанаца од 1756. до 1763, кад је командовао трупама Вирџиније. У политици је подржавао амерички отпор према британској колонијалној политици. Био је и члан градске скупштине у Вирџинији од 1759. до 1774. и делегат на континенталним конгресима 1774. и 1775. године.

Када је избила Америчка револуција, Вашингтон је изабран за врховног команданта америчке војске. Организовао је америчку војску и истакао се храброшћу. Водио је борбе против Британаца са променљивом срећом све до доласка француских трупа као савезника. У последњем, победничком походу Вашингтон је победио британске трупе код Јорктауна и са америчком војском ушао у Њујорк.

Америчка независност призната је потписивањем мировног споразума у Паризу 1783. године. Вашингтон је деловао и политички на јединству америчких држава и као председник уставотворне скупштине у Филаделфији на доношењу Устава Сједињених Држава 1787. Делегати на скупштини су га једногласно изабрали за првог председника и он је ступио на дужност 30. априла 1789. Једногласно је биран за председника и други пут, 1792. Овај тихи, достојанствени човек задивио је Американце у недавном рату и његов избор за председника представљао је и знак захвалности. Највећи део времена, као председник, посветио је покушајима да усагласи тринаест држава које су, по многим питањима, имале сасвим супротне ставове.

По истеку другог мандата Вашингтон се није поново кандидовао. У свом опроштајном обраћању позвао је САД да буду неутралне у спољној политици. Умро је 14. децембра 1799. у Маунт Вернону, у Вирџинији.