ИВАН ЦРНОЈЕВИЋ

Izvor: Objava, 30.Jul.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ИВАН ЦРНОЈЕВИЋ

Иван Црнојевић рођен је у Цетињу 1442. године. Син је зетског великог војсковође Стефанице Црнојевића. После очеве смрти, постао је 1465. године владар и господар Црне Горе, наследивши државу добро обезбеђену утврђеним градовима, али и вазалски однос према Млетачкој Републици који је одмах на почетку своје владавине покушао да раскине. Уз помоћ млетачких побуњеника из Грбља и Паштровића већ у пролеће 1465. године напао је Котор. Млечани су тада са хиљаду дуката уценили његову главу. Пошто се нашао у тешкој ситуацији, био је принуђен да посредством херцега Стефана Вукчића Косаче од Сињорије моли опроштај. Мир је закључен у новембру 1466. године, када му је враћена војводска титула те одређена плата од 600 дуката, уз обавезу да млетачке одметнике присили на покорност. Которани су потом могли да несметано убирају своје приходе у Грбљу, Паштровићима и Црмници, која је припадала Котору, али је била под управом Ивана Црнојевића. 1479. године, пред најездом Турака, Иван је морао да избегне у Италију, а Турци су тада привремено загосподарили Црном Гором.

Из Италије се вратио после смрти Мехмеда II (1481) и очистио Црну Гору од Турака, али је ипак морао признати турску врховну власт. Нова престоница обновљене државе био је најпре Обод (брдо изнад Ријеке Црнојевића). Године 1482. у Цетињу, који је тада био мало село, на добрима породице Црнојевић, подигао је дворац, а 1484. и манастир. Цетиње је постало нова престоница Црне Горе и седиште зетског, односно црногорског митрополита. Иако је постао турски вазал, у свим унутрашњим питањима земље суверено је одлучивао. Иначе, у Црној Гори су већ настале значајне промене, па је унутрашње уређење земље било мешавина феудалног и родовског уређења, где државна власт више посредује него што заповеда.

И пре преношења своје престонице у Цетиње имао је тамо своју канцеларију у којој је чувао државна акта. Он је у свим својим актима продужавао немањићку традицију што се нарочито види из његова Закона који регулише баштинске односе Цетињског манастира у чијем заглављу стоји: "Суд царски и патријаршијски
којега је узаконио Иван Црнојевић". Најважнија су му дела Закон и Хрисовуља манастиру цетињском.

Иван Црнојевић, у народној традицији познат под именом Иван-бег, умро је 4. јула 1490. године. Као владалац испољио је приличну дипломатску вештину у самосталном иступању и управљању државом. Најистакнутија је личност у династији Црнојевића.