НОВОСАДСКА РАЦИЈА

Izvor: Objava, 21.Jan.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

НОВОСАДСКА РАЦИЈА

"Новосадска рација" назив је за погром над Србима и Јеврејима за време Другог светског рата, када је у водама Дунава нестало више од 2.000 Новосађана. Укупно је, у злочинима у Шајкашкој, Новом Саду и Бечеју, убијено око 4.500 људи, углавном Срба и Јевреја, али и припадника других "неподобних" етничких група, највећим делом Руса и Рома.

"Новосадску рацију", добро испланирану од највиших војно-полицијских функционера тадашње, фашистичке Мађарске, извршили су мађарски фашисти Миклоша Хортија, а трајала је од 21. до 23. јануара 1942. године. Претходно је, од 4. до 19. јануара, извршен покољ у Жабљу, Чуругу, Шајкашу, Тителу и још неким мањим местима, а после Новог Сада, покољ је настављен од 25. до 29. јануара у Темерину, Србобрану и Бечеју.

Увод у ове догађаје било је откривање Шајкашког партизанског одреда, притајеног у Жабаљском риту на Пустајићевом салашу. Одред је открила патрола мађарских жандарма и граничних ловаца 4. јануара 1942. године. У самоодбрани, партизани су убили два ловца и два жандарма, а неколико ранили. Током истог дана, дејством великих окупаторских снага, одред је разбијен. Након тога су уследиле свакодневне акције мађарске окупаторске власти усмерене против српских и јеврејских цивила.

У рацији су учествовале хортијевска војска, жандармерија и полиција. У извршењу страховитог погрома највише су се ангажовале војска и жандармерија, које су се распоредиле у граду већ у рано јутро 21. јануара 1942. године. Покољима су руководили штабови појединих скупина, а за спровођење акције окупатор је изабрао најкрволочније људе. У кућама, на улицама, као и на за то нарочито одређеним местима у граду и на Дунаву, на Штранду, убијани су недужни становници, без избора, Срби и Јевреји, од деце до стараца, а уз то се и пљачкало.

Извршиоци злочина су одликовани "Крстом народне одбране" и "Споменицом јужних крајева".