СТЕВАН ШУПЉИКАЦ

Izvor: Objava, 27.Dec.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

СТЕВАН ШУПЉИКАЦ

Аустријски генерал и први војвода Српске Војводине Стеван Шупљикац рођен је у Петрињи 1786. године. Потиче из граничарске породице. У аустријску војску је ступио 1805. године, а после пада делова Хрватске и Војне крајине јужно од реке Саве под Наполеонову власт 1809, прешао је у француску војску и био ађутант маршала Мармона. Године 1812. учествовао је са Првим и Другим хрватским пуком (Rеgimеnt prоvisоirеs crоаtеs) у саставу Наполеонове Велике армије у походу на Русију. Због изузетне храбрости показане током овог рата, француски цар Наполеон I одликовао га је Орденом Легије части.

После Наполеоновог слома, поново постаје аустријски официр 1814. године, а 1815. је на служби у Банатском пуку у Панчеву; као командант Огулинског пука у армији Јозефа Радецког учествовао је 1848. у борбама против италијанских револуционара за време Првог италијанског рата за уједињење.

На Мајској скупштини у Карловцима изабран је за српског војводу. Примио је 6. октобра 1848. команду над српском народном војском која се на страни Аустрије борила против мађарских револуционара. Вест да је аустријски цар потврдио избор Шупљикца за војводу и да га је одликовао Орденом Гвоздене круне I реда стигла је 27. децембра. Истог дана је код Ковина, при дочеку добровољаца из Србије које је предводио Милутин Петровић Ера, брат Хајдук Вељка, од радосног узбуђења изненада доживео срчани удар. Истог дана је преминуо у Панчеву. Сахрањен је у Крушедолу.