Izvor: Objava, 05.Dec.2018, 15:56

МОСКОВСКА БИТКА

МОСКОВСКА БИТКА

Московска битка вођена је у Другом светском рату од 16. новембра 1941. до 11. марта 1942, између немачких и совјетских снага.

Након напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез 22. јуна 1941, у наступању на Москву главнина немачке групе армија Центар, половином новембра, избила је на линију Калињин - Тула, где је задржана отпором свежих совјетских резерви и лошим метереолошким условима. После попуне и прегруписавања, Немци су 16. новембра, с четири армије, уз подршку око 600 авиона, започели напад на ширу област Москве. Немачка офанзива је постигла само делимичан успех, источно од Туле и северозападно од Москве, где су избили на 30 km од Москве. У жестоким борбама браниоци Москве зауставили су немачке армије 5. децембра и присилили их да пређу у одбрану. За то време совјетска Врховна команда прикупила је стратегијске резерве.

Шестог децембра совјетски Западни фронт, уз подршку око 1.200 авиона, напао је немачке снаге, неприпремљене за рат на великој зими, и пробио њихове положаје северозападно и јужно од Москве те до 15. децембра отклонио непосредну опасност од града. Настављајући операције, до краја децембра, совјетске снаге присилиле су Немце
на даљња повлачења. У оквиру опште зимске офанзиве Црвене армије, до 11. марта 1942, совјетске су снаге успеле одбацити немачке армије од Москве 150-200 km.

Немачки пораз у московској бици означава почетак преокрета у Другом светском рату у корист антихитлеровске коалиције.