БИТКА КОД ТРАФАЛГАРА

Izvor: Objava, 21.Okt.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

БИТКА КОД ТРАФАЛГАРА

Код рта Трафалгар, на атлантској обали Шпаније, одиграла се 21. октобра 1805. једна од чувених поморских битака светске историје, у којој је британска флота, под заповедништвом адмирала Хорација Нелзона, нанела тежак пораз удруженој француској и шпанској флоти под заповедништвом француског адмирала Пјера де Вилнева.

Знајући да не може извршити инвазију Велике Британије док постоји британска премоћ у Каналу, Наполеон је наредио француско-шпанској ескадри под адмиралом Вилневом да без борбе пробије британску блокаду и да крене у воде Антила, како би одвукла Британце из Ла Манша.

Прогоњен од Нелзона, Вилнев се није вратио у Ла Манш, већ је кренуо на југ, у Кадис. Ту је покрете француско-шпанске ескадре пратио адмирал Кутхуберт Колингвуд с неколико бродова. Крајем септембра 1805. пред Кадис је дошао Нелзон с главнином британске флоте распоредивши своје јединице тако да избегне показивање своје снаге, желећи да измами противника на отворено море и присили га на одсудну битку.

Прилика за акцију пружила се Нелзону када је Вилнев 19. октобра с 33 брода (18 француских и 15 шпанских) почео да напушта опкољени Кадис. Два дана касније, у понедељак, приметивши на хоризонту британске ратне бродове, Вилнев наређује повлачење према Кадису. Савезнички бродови формирали су праву линију дугу пет километара.

Нешто пре 12.00 часова Нелзон је дигао свој чувени сигнал "Енглеска очекује да сваки човек изврши своју дужност".

Код рта Трафалгар прва ескадра британске флоте од 15 бродова, под Колингвудом, напала је у подне одступницу противника и одсекла је од његове главнине, док је Нелзон, с бродом "Victоry" на челу друге ескадре од 12 бродова, напао центар окомивши се на Вилневљев адмиралски брод "Bucеntаurе".

Нелзон се пробио кроз центар савезничке линије и у метежној борби заробио Вилнева и 20 бродова. При крају битке, Нелзон је смртно рањен метком из француске мускете. Издахнуо је уз речи: "Хвала Богу, увек сам вршио своју дужност."

Британска победа била је потпуна. Није изгубљен ниједан брод, а Наполеон се заувек опростио са плановима за инвазију британских острва.