БЕРБЕРСКИ ПИРАТИ

Izvor: Objava, 12.Okt.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

БЕРБЕРСКИ ПИРАТИ

Од једанаестог века берберски пирати из северне Африке су задавали велику главобољу свима који су имали ту несрећу да се задесе близу њихових обала мада се нису либили да са јаким гусарским флотама залазе дубоко у Медитеран и плене и пљачкају обале насупрот Африци, а стизали су чак и до Јадрана.

Од 16. па до почетка 19. века интензитет активности берберских пирата се појачао, па је у њиховом ропству завршило чак три милиона хришћана који су продавани на пијацама. Главне базе из којих су деловали берберски пирати били су Триполи, Маракеш и Алжир. Поље њиховог дејства се сем Медитерана простирало и на северни Медитеран.

Стизали су берберски пирати и до обала Ирске, Британије и чак Низоземске. Великом успеху берберских пирата допринео је сем њихове поморске вештине и посебан тип брода, првобитно направљен у Алжиру управо за потребе гусарења које је тада било веома уносан посао. Био је то шамбек. Назив за овај тип брода потиче из арапске речи шебек која значи хитар или брз. Витких линија, дужине до четрдесет метара, наоружан са највише 20 топова могао је да се када нема ветра креће и као галија на весла и над тешким и тромим европским ратним бродовима односи бриљантне победе. Шамбек је био тројарболни једрењак плитког газа, са латинским једрима, лак и окретан, погодан за гусарење али и за трговину и рибарство па је касније коришћен у скоро свим земљама Медитерана. Од берберских гусара овај брод преузели су и Бокељи, преправивши основни алжирски модел (средоземни тигар) и користећи га за своје потребе. Ова врста шамбека била је позната као бокељски шамбек.

Најпознатији пирати из северне Африке су били браћа Орук и Хизир Хајредин Барбароса. Контролисали су обале Алжира у раном шеснаестом веку а Хајредин је због својих чувених гусарских подухвата именован за команданта турске ратне морнарице. Под командом Хајредина Барбаросе турска ратна морнарица је успоставила контролу над источним Медитераном и држала је скоро триста година. Умро је 1546. од куге.

Берберски пирати се никако нису смиривали и угрожавали су пловидбене путеве Медитерана све док од удружених ратних морнарица Сједињених Америчких Држава, Шведске и Сицилије у Првом берберском рату (1801-1805) и од удружених ратних морнарица Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Низоземске у Другом берберском рату (1815-1816) нису добили жестоке шамаре и то на свом терену, у северној Африци. Дефинитивно су уништени 1824. акцијама ратне морнарице Сједињених Америчких Држава.