ВЕЛИКА ГЕОГРАФСКА ОТКРИЋА

Izvor: Objava, 12.Okt.2018, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ВЕЛИКА ГЕОГРАФСКА ОТКРИЋА

У раном XV веку, Европљани нису знали много о далеком свету. Чули су за авантуре путника као што је био Марко Поло, али збиља мало Европљана је путовало даље од Медитерана и Црног мора.

Османско царство држало је под контролом трговачке путеве са Истока. А сва најдрагоценија добра долазила су управо са Истока - луксузна свила, порцулан, ретки зачини, злато и сребро. Могу ли трговци из Европе да путују на Исток неким другим путем?

Одговор је био потврдан - могу да путују морем. Први који су потражили нови пут за Исток били су португалски морепловци. 1419. године, португалски принц Хенрик, познат као Хенрик Морепловац, почео је да шаље низ експедиција са намером да пронађе поморски пут око Африке. Али нико није знао колико је велик афрички континент. Ипак, свака експедиција отишла би мало даље дуж обале, и коначно је 1488. године Бартоломео Дијаз обишао јужни рт Африке и запловио у Индијски океан.

1498. године још један португалски капетан, Васко да Гама, прешао је Индијски океан и стигао до индијске луке Калкуте. Вратио се са непроцењиво вредним товаром бибера, цимета и осталих добара, а створена је и нова трговачка веза између Португала и Индије. 1514. године први португалски брод отпловио је и до Кине.

Међу онима који су били сведоци Дијазовог повратка са историјског путовања био је и тридесетседмогодишњи Ђеновљанин Кристифор Колумбо. Жудео је да види чудеса Кине и Јапана, и смислио несвакидашњи план. Уместо да плови према истоку, желео је да се отисне према западу, право око света како би стигао до цивилизација са Истока.

Португалски краљ није хтео да обезбеди Колумбу средства за реализацију те идеје. И зато је он отишао код шпанског краља и краљице, који су му дали три брода. У пролеће 1492. године Колумбо и његова флота испловили су из шпанске луке Палос. Када су се, прешавши Атлантик, Колумбо и његови људи 12. октобра те исте године искрцали на копно, Колумбо је веровао да је стигао у Индију. У ствари, стигао је до Бахама. Није знао да између Европе и источне Азије постоји још један огроман континент, касније назван Америка.

Многи други Европљани ускоро су прелазили Атлантик. Између Шпаније и Португала постојало је ривалство у трговини и истраживању. Да би спречио сукоб, папа је 1494. утврдио замишљену линију која је ишла од Северног до Јужног пола, делећи Атлантски океан напола. Шпанија је добила западну половину (која је обухватала већи део Америке), а Португал источну половину.

Фердинанд Магелан је био први Европљанин који је 1519. године повео експедицију (пет бродова) са циљем да оплови земаљску куглу. Бродови Фердинанда Магелана пробили су се кроз уски канал (који је касније по њему добио име) на далеком југу Америке. Прешли су Пацифик и стигли до Филипина, где Магелан гине 1521. године у сукобу са домороцима. Следеће године само се један брод вратио кући, у Шпанију, окончавши прво путовање око света.