ПРВИ СУКОБ ИЗМЕЂУ КАРАЂОРЂА И МИЛОША

Izvor: Objava, 26.Sep.2018, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ПРВИ СУКОБ ИЗМЕЂУ КАРАЂОРЂА И МИЛОША

У време Првог српског устанка, Милош Обреновић је, као војвода, учествовао у Карађорђевој великој офанзиви у пролеће 1809. године у циљу ослобођења Старе Србије. Улогорен на Косетници код Пријепоља, Милош је успео да страшно разбије војску Сулејман-паше Скопљака на Кукотници.

Да би се осветио за овај пораз Сулејман-паша је ударио на Златибор. Тада је Милошу дојурио у помоћ старовлашки кнез Максим Рашковић. Ретко храбар и добар мегданџија, Максим се често залетао у турске логоре, харао и убијао непријатељске војнике, водећи тако бројне двобоје са Турцима из Скопљакове ордије. У једном таквом окршају са двадесетак Турака показао је чудесну хитрину и храброст. Срећа јуначка и овога пута послужила га је да растера Турке, али је при повратку изгубио коња, који је припадао Милошу. Губитак тог бесног ата Милош није могао да прежали, и затражио је од кнеза Максима накнаду за угинулог коња. "Вала, крњо" одговорио му је кнез Максим "хата ти платити нећу па да си још толики, јер га нисам уморио на мом весељу, него баш на мејдану јуначком..."

Максим је Милоша тада назвао "крњом" због ожиљка од посекотине који је Милош имао на уснама.

У жестокој свађи и сукобу на крају је дошло до позивања Милошева на Карађорђеву пресуду. Милош се надао да ће Карађорђе у овом спору стати на његову страну, тим више што му је Карађорђе био венчани кум. Међутим, кад је Карађорђе чуо за ово и за околности под којима је јуначки Максим Рашковић изгубио Милошева коња, правдољубив а прек, он пред војводама жестоко изгрди свога кума Милоша: "Ене, којекуде, по души га, још му није срамота искати да му Максим ата плати. А што ниси ти, курво, на мејдан изашао као он, па нека под тобом цркне. Гледај му јунака, гледај му човека. Е, браћо, баш би га право било убити сад. Та он је за обрану народа и отечества крв своју проливајући ата уморио. Ја, ако би он погинуо, би л' ти њега могао платити? И ако те чујем још једанпут, којекуде, да му за ата споменеш, главу ћу ти оцећи." Милош је прећутао грдњу, али је остао са раном на срцу.

Наведени случај са кнезом Максимом је доказ већ тада испољеног Милошевог тврдичлука. Више од тога, био је то и његов први сукоб са Карађорђем, у ствари Карађорђе му је очитао лекцију док је он ћутао. Као што се види, до овог првог сукоба између њих двојице није дошло из никакових политичких разлога, али је он оставио рђаве последице за касније односе међу њима.