МАРИ-ЖОЗЕФ-РОУЗ ТАШЕР ДЕ ЛА ПАЖЕРИ (ЦАРИЦА ЖОЗЕФИНА)

Izvor: Objava, 05.Sep.2018, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

МАРИ-ЖОЗЕФ-РОУЗ ТАШЕР ДЕ ЛА ПАЖЕРИ (ЦАРИЦА ЖОЗЕФИНА)

Рођена је 23. јуна 1763. године у месту Лес Тројс-Илес на Мартинику, у богатој породици власника плантажа чија су имања уништили урагани 1766. године. Отишла је за Париз 1779. године да се из користи уда за Александра, виконта од Боарнеа, француског аристократу. Брак није био срећан, мада му је Жозефина, пре званичне раставе 1785. године, родила двоје деце, кћерку Хортенс и сина Ежена. Жозефина се вратила на Мартиник 1788. године, али је 1790, после устанка робова на острву, поново отишла за Париз.

Жозефина је водила раскалашан друштвени живот у Паризу и одржавала везе са неколико угледних мушкараца, али живот јој је био угрожен када се њен бивши супруг сукобио са револуционарним јакобинцима, након чега му је у јуну 1794. године одрубљена глава на гиљотини. Она је такође била у затвору, али ослобођена је након што је Робеспјер погубљен следећег месеца. Након ослобођења и формирања власти директоријума, упознала је Наполеона Бонапарту, генијалног младог официра.

Жозефина и Наполеон венчали су се у марту 1796. године, пре него што је Наполеон отишао у Италију као командант француске војске. Стално јој је писао страсна љубавна писма, али одговоре на њих није добијао. Жозефина није била одана и верна супруга Наполеону, а укус јој је ишао од просто скупог до потпуно разорног. Због њеног флертовања са другим мушкарцима Наполеон је 1799. године хтео да се разведе, да би га на крају њена деца из првог брака убедила да одустане од развода. Наполеон је често био незадовољан и Жозефинином екстравагантношћу.

Наполеонов војни и политички успех био је незаустављив, па га је папа Пије VII 1804. године крунисао за цара Француске (Наполеон је у тренутку крунисања зграбио круну из папиних руку и сам је ставио на главу). Затим је он крунисао Жозефину као царицу.

Тада је изгледало да је Жозефинина будућност обезбеђена: била је царица Француске, њен син се оженио кћерком краља Баварске, а кћерка се удала за Наполеоновог млађег брата. Али пошто је Наполеон постао цар, био му је потребан наследник, а како Жозефина није била у стању да му га подари, развод је постао неминован. Наполеон је 1810. године добио поништење брака са Жозефином и склопио династички брак са кћерком цара Аустрије.

Жозефина се повукла ван Париза у дворац Малмезон, где је живела срећно, а са Наполеоном, који је наставио да плаћа њене рачуне, остала у добрим односима све време до краја његове прве владавине. Умрла је у Малмезону од упале плућа 29. маја 1814. године, а сахрањена је у оближњој парохијској цркви у Реилу. Наполеонове последње речи, када је умирао у егзилу на острву Света Јелена 1821. године, биле су: "Француска, војска, Жозефина."