СТОЈАН ЧУПИЋ

Izvor: Objava, 31.Avg.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

СТОЈАН ЧУПИЋ

Змај од Ноћаја рођен је 1765. у Пиви у источној Херцеговини као Стојан Добриловић. Родитељи су му рано умрли, па је са три своје сестре дошао у Мачву у Салаш Црнобарски. Стојана је, уз пристанак његовог деде и сестара, усвојио и посинио Страхиња Чупић, честит и богат домаћин из Салаша Ноћајског. Пошто га је пазио као да му је рођени син, Стојан је, по свом поочиму, узео презиме Чупић.

Кад се замомчио и оженио, Чупић се бавио трговином, а поочим Страхиња му је дао своју баштину, јер своје деце није имао. Тргујући по Мачви, упознао се с Карађорђем пре Првог српског устанка. Кад је 1804. почела буна на дахије, скупио је чету са којом је постављао заседе јаничарима. Због успешног војевања по Мачви већ у првој години је заслужено добио звање војводе. Због неустрашивости га је Карађорђе назвао Змајем од Ноћаја. Прославио се 1806. јунаштвом испољеним у борбама с Мехмедом капетаном Видајићем и у боју на Мишару. Кад је устаничка војска у пролеће 1809. кренула у офанзиву против Турака у свим правцима с циљем ширења ослобођене територије, Чупић је био у војсци која је прешла Дрину и упала у Босну. Напредовао је све до Брчког, али су се, због пораза српске војске на Чегру код Ниша, устаници повукли из Босне. Јунаштво је испољио и у биткама на Лозници 1809. и 1810. и боју на Засавици (Равњу), последњој бици Првог устанка. С Луком Лазаревићем је 1813. прешао у Срем.

Чим је избио Други устанак, вратио се из емиграције у Србију и код Ваљева се састао с Милошем Обреновићем који му је наложио да иде у Мачву и да диже људе на устанак. Чупић дође у Мачву и почне бунити народ. Али неколицина кметова из села Петловаче, Бадовинаца и Црне Баре, који су били против устанка, издају га Турцима, који тако ухвате Чупића и одведу у Зворник, где га погубе.

Поред неизмерне храбрости и јунаштва испољених у свим бојевима излазио је и на мегдан Турцима. Одликовао се и војничким врлинама као командант, јер је невероватно брзо расуђивао и увек доносио исправне одлуке. Био је сјајан беседник и праведан судија.