УСКОЦИ

Izvor: Objava, 16.Jul.2018, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

УСКОЦИ

Ускоци је назив за избеглице (међу којима је било највише Срба) из Босне и Херцеговине после турског освајања у 15. веку. Настављали су борбу против Турака са територије Хабзбуршке монархије и Млетачке републике, самостално или у саставу хабзбуршких или млетачких снага. Названи су ускоцима зато што су "ускакали" у области које су освојили Турци и нападали, пљачкали и разарали турске граничне положаје. Свога заповедника звали су војвода. Ускоци су ратовали на широкој територији од Ријеке на северу до Боке Которске на југу.

Најпознатији ускоци били су они у Клису и у Сењу. На мору су дејствовали против турске флоте као гусари. Прихватила их је Хабзбуршка монархија, па су као царски најамници бранили Војну крајину од Турака. У војном погледу били су потчињени сењском капетану. Прве ускочке акције биле су усмерене против Турака, а помагала их је Венеција све док се 1540. уговором о миру са Турском није обавезала да турским бродовима осигура слободну пловидбу Јадранским морем и није почела да превози турску робу својим бродовима. Од тада на својим малим бродовима гусарског типа ускоци смело нападају и млетачке трговачке бродове, наносећи дуже времена Млечанима велике штете. Нечујно су се провлачили између далматинских острва и изненађивали млетачке галије где им се нису надали. Млечани су вршили притисак на Хабзбуршку монархију да исели ускоке у унутрашњост и спали њихове бродове. После тзв. "ускочког рата" између Хабзбуршке монархије и Млетачке републике (1615-1617) Хабзбуршка монархија је иселила ускоке из Сења већином у пределе око Оточца и у Жумберак, а остале у околину Пазина и испод планине Учке.

Ускоци у Млетачкој републици (из Равних котара, Макарске крајине и Боке Которске) понели су главни терет ратовања Млечана са Турцима. Посебно важну улогу су имали у победи Млетака у Кандијском (1645-1669) и Морејском рату (1684-1699).

О Иву Сењанину, Стојану Јанковићу и другим најпознатијим ускочким јунацима спеване су многе народне песме, сличне онима о хајдуцима.